Tavasszal szervezetünk két nehézséggel küzd: fáradtság és allergiák. A méhészeti termékek nagyon hatásosnak bizonyulnak ezek kiküszöbölésében. A méhpempő egy kiváló frissítő a szervezet számára, amely enyhíti a tavaszi fáradtság jeleit, illetve a nyers virágpor rendszeres fogyasztása 40%-kal csökkenti az allergiák tüneteit. Tud meg, hogyan előzheted és kezelheted meg a tavaszi fáradtságot és allergiákát tiszta méhpempővel és nyers virágporral!

Tavaszi fáradtság. Okok és tünetek.

Az átmeneti idő két évszak között egyes embereknél, akik érzékenyek a meteorológiai változásokra, beáll egy állapot, amit tavaszi fáradtságnak nevezünk. Okai lehetnek a időjárási változások, a hirtelen fény és hőmérsékletváltozás, ami egyik napról a másikra történik meg a tavasz érkezésével.

A tavaszi fáradtság tünetei

Azon személyek, akik tavaszi fáradtsággal küzdenek energia hiányosak, immunrendszerük gyenge, illetve idegrendszerük is érintett.

A leggyakoribb tünetek:

energia hiány, aluszékonyság, krónikus fáradtság, álmatlanság vagy az alvás túlságos igénye, a koncentrációképesség és a memória gyengülése, labilis viselkedés, fejfájás, idegesség, ingerlékenység, indokolatlan aggodalmaskodás, szomorúság, túlterheltség érzete, frusztráltság, sírás vagy nevetés indok nélkül, zaj intolerancia, szédülés, étvágy csökkenése, izom gyengeség.

Hogy tudod megelőzni és kezelni a tavaszi fáradtságot?

Kiegyensúlyozott táplálkozás kialakítása

Annak érdekében, hogy szervezeted könnyebben tudjon alkalmazkodni az időjárási változásokhoz vedd igénybe egy könnyű diéta segítségét, amely elősegíti a felgyűlt toxinok távozását a májból, a veséből és a belekből. A toxinok befolyásolják a szervezet működését és megnehezíti ennek adaptáló és védekező képességét. Ezért ajánlott legalább évi két méregtelenítő kúra, különösképp tavasszal és ősszel. Ne fogyassz állati zsírokat (vaj, disznóhús, gyorsételek), mivel ezek hajlamossá tehetnek a depresszióra, a szív- és érrendszeri betegségekre és az elhízásra. Fogyassz telítetlen zsírokat (halolaj, olíva olaj), friss gyümölcsöket és zöldségeket (alma, körte, szőlő, spárga, sárgarépa, spenót, petrezselyem, hagyma, fokhagyma, brokkoli stb.)


A vitaminokkal és ásványokkal teli egészséges táplálkozás mellet, a méhkenyér egy nagyon jó természetes méregtelenítő a szervezet számára. Ez a kaptár természetes körülményeiben erjesztett virágpor, szintén nagyon fontos energiaforrás.

Olvass többet a Természetes méregtelenítő kúrákról méhkenyérrel


Tiszta méhpempő kúra

A tiszta méhpempő egy biológiai kuriózum. Kivételes tulajdonságainak köszönhetően meghosszabbítja annak életét, aki szisztematikusan fogyassza. Általában ez a méhkirálynő tápláléka, így ő ötvenszer tovább él, mint a dolgozó méhek.

Annak köszönhetően, hogy összetételében megvannak a legfontosabb tápláló anyagok, amelyre szervezetünknek szüksége van, a méhpempő aktiválja, beállítja és stimulálja a biológiai reakciókat, így fontos szerepet játszik a fáradtság megelőzésében és kezelésében.

A méhpempő kúra legalapvetőbb hatásai:

 • Energiát kölcsönöz és leküzdi a krónikus fáradtságot
 • Stimulálja az idegrendszert
 • Kiküszöböli a stresszt és álmatlanságot
 • Segít a depresszió leküzdésében
 • Növeli a koncentráció- és memóriaképesség
 • Javítja az immunrendszert


Tudd meg, mely az a  
11 OLYAN TÜNET ÉS BETEGSÉG, AMELYRE NEM IS TUDTAD, HOGY A MÉHPEMPŐ A MEGOLDÁS

Hogyan adagold a tiszta méhpempőt?

A minél jobb hatás érdekében, ajánlott minimum 6 hetes kúrát tartani. Reggel éhgyomorra, 20-30 perccel evés előtt, nyelv alá helyezni a teljes feloldásig. Ajánlott adag gyermekeknek 0,5 g/nap és felnőtteknek 1-2 g/nap.

Lehet fogyasztani mézben elkeverve 2%-os arányban (pl. 10g méhpempő 500g nyers mézben). Ebben az esetben az ajánlott adag gyermekeknek 1-2 kikanál/nap és felnőtteknek 1-2 kanál/nap.

A méhpempő hűtőben tárolandó, 2ºC és 6ºC közötti hőmérsékleten.

A tiszta méhpempő mellett, választhatók még az ampullák: a Királyi ampulla, illetve a Méhész ampulla. Ezek rendkívüli méhészeti termékek, ami méhpempőt, mézet, ginzenget, propoliszt és virágport tartalmaz.

Allergiák. Mikor jelennek meg és hogy nyilvánulnak meg?  

Tavasszal örülünk a jó időnek, a természet újjá születésének és az egyre hosszabb napoknak. Viszont a tavasz érkezésével sok ember számára elkezdődik a tüsszögés, piros szemek és gyulladt torok időszaka. Ezek a tünetek a tavaszi allergiára utalnak, vagyis egy gyulladásos reakcióra vagy a szervezet érzékenységére allergén anyagokra.

A szél által sodort virágpor felelős a tavaszi allergiáért, amely a március - június időszakban mutatkozik meg.

Az allergia tünetei

A virágporral való érintkezés során immunrendszerünk egy gyulladásos reakciót indít el, amely hatására a vérerek kitágulnak és az irritált orrnyálkahártya fokozottan váladékot termel.

Az allergia leggyakoribb tünetei: tüsszentés, orrviszketés, orrfolyás, orrdugulás, irritált szemek, gyulladt torok, viszketés. Gyerekek és felnőttek számára egyaránt jelennek meg a tünetek.  

Sokszor az allergiát összetévesztik a megfázás első jeleivel, mivel a tünetek nagyon hasonlóak. Rendszerint az allergia kötőhártya-gyulladással jár együtt, ezt pedig, ha nem kezelik arcüreggyulladáshoz, hörghuruthoz vagy akár asztmához vezethet. Ezért, ha a tünetek nem szűnnek meg ajánlott az orvosi kivizsgálás, hogy elkerülje a lehetséges szövődményeket.

Hogyan kezeljük az allergiákat?

Egy természetes kezelése az allergiák enyhítésében és kezelésében a nyers virágpor fogyasztása. Ezt a kúrát lehet megelőzően vagy párhuzamosan más antiallergén szerekkel használni.

Fontos megemlíteni, hogy az allergiákat a szél sodorta virágpor okozza, vagyis az úgy nevezett anemofil virágpor. Ez különbözik a méhek által összegyűjtött virágportól, amit entomofil virágpornak nevezünk. A méhek nem gyűjtik a szél sodorta virágport, mivel ez toxikus anyagokat is tartalmaz. Azonban azt, amit összegyűjtenek nagyon tápláló és kutatások szerint hatékony az allergia elleni küzdelemben.

A nyers virágpor csökkenti a hisztamin szintet. A hisztamin egy sejtek által termelt anyag, amely a gyulladásos reakciókért felelős, és az allergiás gyógyszerek célpontja. A rendszeres nyers virágpor fogyasztása 40%-kal enyhíti az allergiák tüneteit, mivel szisztematikusan csökkenti az érzékenységet az anemofil virágporral szemben.  A Denver-Coloradoból származó Dr. Leo Conway arról számolt be, hogy betegei 94 százalékánál az allergia tünetek teljesen megszűntek nyers virágpor fogyasztása után.

Egy anglo-amerikai kutatás kimutatta, hogy a vér immunglobulin E koncentrációjában mért allergiás reakció fordítottan arányos az E-vitamin fogyasztásának szintjével.  Következésképpen minél több természetes E-vitamint fogyasztunk, annál jobban csökken az allergiás reakció. Így magyarázható az a tény, hogy a nyers virágpor, amely egy természetes E vitaminforrás, akár 40% -kal csökkenti az allergiás reakciókat a virágpor allergia szezon előtt és közben.

Emellett a nyers virágpor egy teljes és komplex élelmiszer, amely kiegyensúlyozó, dinamizáló és revitalizáló hatással van az emberi szervezetre.

A nyers virágpor legalapvetőbb hatásai:

 • Kezeli a virágpor allergiákat
 • Óvja a légutakat
 • Energiát kölcsönöz és küzd a fáradtság ellen
 • Erősíti az immunrendszert
 • Egyensúlyban tartja az emésztőrendszert
 • Segít fenntartani külsőnk egészséges megjelenését


Tudj meg többet a nyers virágpor hatásairól a
Mi a nyers virágpor és mire jó? blog bejegyzésünkből.

Hogyan kell fogyasztani a nyers virágport?

A nyers virágport önmagában, illetve joghurttal vagy gyümölcssalátával fogyaszthatjuk a nap első felében.

Az allergiás személyek számára ajánlott a napi egy szem, lassan növelve az adagot, amíg nagyobb mennyiséget nem ér el.

Az ajánlott napi adag gyermekek számára 1 teáskanál/nap (5 g) és felnőtteknek pedig 1 evőkanál/nap (15 g). A minél jobb hatás érdekében, ajánlott 7 hetes kúrákat tartani, évente kétszer: tavasszal és ősszel. A nyers virágpor fogyasztható az év bármely szakában korlátozás nélkül.


Itt találsz
7 receptet egy egészséges reggelihez mézzel, virágporral és méhkenyér.


Kötelezően fagyasztóban tárolandó, -5ºC és -18ºC közötti hőmérsékleten. A nyers virágpor fagyasztón kívül, felbontatlan csomagolásban 5 napig őrzi meg minőségét. A felbontás után 10 napig tárolható hűtőben, anélkül, hogy értékes összetevőinek hatása csökkenne.


Fedezd fel az ApiLand nyers virágpor széles választékát!

Örülj egy allergia és fáradtság mentes tavasznak! Próbálj ki egy méhpempő és nyers virágpor kúrát és oszd meg tapasztalataidat a tavaszi fáradtság és virágpor allergia tüneteinek enyhítésében.


Források:

https://en.biomanantial.com/tips-to-combat-spring-asthenia-a-3125-en.html

https://www.belmarrahealth.com/the-link-between-allergies-and-exhaustion/

https://www.webmd.boots.com/allergies/guide/spring-allergies