Évaszakváltáskor immunrendszerünk sokkal érzékenyebbé válik, mivel szervezetünk nem tud lépést tartani az egyre gyakoribb hőmérsékletváltozással.Ilyenkor gyakrabban fázunk meg, torokfájásra panaszkodunk stb.

Mi a teendő akkor, amikor ilyen tüneteink vannak, viszont nem engedhetünk meg magunknak néhány szabadnapot? Rövid távú megoldást keresünk, amely enyhíti a tüneteket, de a valódi okot nem kezeli, így rövid időn belül ismét megbetegszünk.

A leghatékonyabb megoldás ebben a változó évszakban: immunitásunk erősítése, melyben a Manuka méz tökéletes szövetséges, mivel az egyik legerősebb természetes antibiotikum, amelyet az egész család fogyaszthat.

Nagyon fontos, hogy megőrizzük szervezetünk egészségét évszakváltáskor is, ezért meg kell értenünk, hogyan müködik az immunrendszerünk és hogyan erősiti azt a Manuka méz.


Mi az immunrendszer és hogyan müködik?

Az immunrendszer szervezetünk védő mechanizmusa, amely a fehérvérsejtek, csontvelő, valamely szövetek és szervek együttes kölcsönhatásán alapul. Ez a szervrendszer azon dolgozik, hogy megvédje szervezetünket a mikroorganizmusoktól, amelyek betegségeket okoznak és megnehezítik a gyógyulási folyamatot. Legyen szó kis karcolásról vagy akár komolyabb vírusos betegségekről, az immunrendszerünk védő korlátot képez ezek szemben. Sőt, még az öregedési folyamat is összefüggésben van immunitásunk müködésével.

Immunrendszerünk fő feladata megkülönböztetni a saját anyagokat az idegenektől, majd ez utóbbit megsemmisíteni és eltávolítani. Immunrendszerünk velünk együtt fejlődik. Ha egy kórokozó megfertőz minket, az immunrendszerünk aktiválódik. Ha legyőzi a betegséget, akkor az azt okozó anyagot, illetve az ellene felhasználható antitestet megjegyzi. Így, ha újbóli fertőzés történik az adott anyaggal, már egy felkészült immunrendszerrel találkozik, és a betegség lefolyása szinte tünetmentes lesz.

Mit is jelent a csökkent immunitás?

Mindannyian tudjuk, hogy az egészséges szervezet alapja az erős immunrendszer, mely gond nélkül megküzd a kórokozókkal. Viszont, amikor hanyagoljuk szervezetünket, immunitásunk is csökken. Sajnos környezetünkben számos olyan tényező található, amely csökkenti immunrendszerünk védekező képességét. Például: a szennyezés, a stressz, a mozgáshiány, a vitamin- és ásványianyagokban szegény táplálék, a táplálék adalékok, a növényvédőszerek, az antibiotikumok és egyéb gyógyszerek túlzott használata.  

Az immunrendszer gyengülése fokozott érzékenységet eredményez bármilyen betegségre. Ezen tünetek közé sorolhatjuk a: fáradtságot, apátiát, ismételt fertőzéseket (gyakori megfázás, húgyúti fertőzések, herpesz stb.), gyulladást, allergiás reakciókat vagy lassú sebgyógyulást.

Az immunrendszer erősítéséhez egyaránt hozzájárul a rendszeres pihenés és mozgás, az egészséges táplálkozás, például: friss, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag zöldségek és gyümölcsök fogyasztása, ide tartoznak a méhészeti termékek is. Ez utóbbiak közül, talán az egyik legismertebb, különleges tulajdonságainak köszönhetően, a Manuka méz.

Fedezd fel milyen immunerősítő méhészeti termékeket ajánluk!

Manuka méz - a legerősebb természetes antibiotikum

A méhek az Új-Zélandon őshonos Manuka fa (Leptospermum scoparium) friss illatú virágairól gyűjtik be a nektárt. Ebben a mézben természetes formában van jelen a metilglioxál (MGO™), mely biztosítja a méz egyedi antibakteriális erejét.

A méz antibakteriális, antimikrobiális és vírusellenes tulajdonságait az új-zélandi Prof. Dr. Molan már számtalanszor bebizonyította tanulmánya során. Más egyetem laboratóriumai is megerősítették a Manuka mézet, a legerősebb természetes antibiotikumnak tekintik, sok esetben hatékonyabb, mint a szintetikus antibiotikum. Ez a hatás az egyedülálló faktornak, a Metilglioxálnak köszönhető (más néven MGO™, amely a méz egy terápiás komponense, az antibakteriális hatását mutatja). Minél magasabb az MGO™, annál erősebb az antibakteriális ereje.

Tudj meg többet a jótékony hatásairól itt.

Hogyan hat a Manuka méz immunrendszerünkre?

A Manuka méz sokféleképpen gondoskodik egészségünkről. Ebben a cikkben leírjuk, hogyan is védi immunrendszerünket a Manuka méz, hogy megőrizzük egészségünket és ellenállóak legyünk a betegségekkel szemben.

1. A Manuka méz serkenti a védekező sejtek szaporodását

A Manuka méz összetételében számos vitamin és ásványi anyag található, melyek hozzájárulnak az immunrendszer helyes müködéséhez, emellett más egyedülálló jótékony hatásai is vannak.

A Cardiff Egyetem egyik tanulmányában, amelyet a Journal of Leukocyte Biology 2007-ben publikáltak, brit kutatók kimutatták, hogy a Manuka méz rendszeres fogyasztása stimulálja a citokin termelést.

A Citokin a jelzőmolekulák egy fajtája, amely a sejtkommunikációban játszik alapvető szerepet. Az immunválasz során többek közt ennek szabályozásában és az információközvetítésben van fontos szerepe a citokineknek. Az immunfolyamatokban szerepet játszó citokinek serkentik vagy gátolják az immunsejtek aktiválódását, proliferációját, differenciálódását, ezzel szabályozzák az immunválasz intenzitását, tartamát, az ellenanyagok mennyiségét, más citokinek képződését.
A citokineknek szerepük van a járulékos sejtek és a limfociták együttműködésében, segítik a sejtek érését, aktiválódását és differenciálódását.

A tanulmány eredményei megmagyarázhatják, hogy miért hasznos a Manuka méz az akut és krónikus fertőzések gyógyításában.

Egy hasonló kutatás kimutatta, hogy ennek a típusú méznek a rendszeres fogyasztása növeli a limfociták és a neutrofilek számát. Ezek tulajdonképpen fehérvérsejtek, melyek elsődleges funkciója a szervezet veleszületett immunrendszerének működtetése. Így a Manuka méz segít megnövelni szervezetünk immunitását.

2. A Manuka méz véd a megfázásokkal és a légúti betegségekkel szemben

Antibakteriális, antimikrobiális, vírusellenes, antiszeptikus és gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően a Manuka méz rendkívűl hatékony az immunrendszer támogatásában.

Fontos szövetség az évszakváltáskor fellépő problémák széles körének megelőzésében és enyhítésében: torokfájás, láz, megfázás és influenza, bronchitis, asztma, arcüreggyulladás stb.

A japán Nagasaki Egyetem laboratóriumában végzett kutatások kimutatták, hogy a Manuka méz hatékonyan gátolja az influenzavírusokat. Az influenzavírus komoly veszélyt jelent az egészségünkre, évente több halálos eset okozója. Ezért nagyon fontos, hogy megvédjük szervezetünket az influenza ellen, természetes gyógymódok segítségével, mint például a Manuka méz.

A Manuka-méz hatásos a légúti fertőzések kezelésében is: krónikus orrmelléküreg-gyulladás, mandula gyulladás, bronchitis stb. Ezek a fertőzések a baktériumok növekedését eredményezik a légutakban, amelyek légzési nehézségeket, torokgyulladást, köhögést, lázat eredményez. A legsúlyosabb fertőzéseket okozó baktériumok, mint a Pseudomonas aeruginosa és a Staphylococcus aureus, legtöbb esetben ellenállóak az antibiotikumokkal szemben, ezért nehéz elpusztítani. A britt Cardiff Egyetem 2015-ben végzett másik tanulmánya kimutatta, hogy a Manuka méz gátolja a baktériumok szaporodását és csökkenti ezek rezisztenciáját, így fontos szerepet játszhat a krónikus légúti fertőzések kezelésében.

Még egy egyszerű torokgyulladás esetében is a Manuka méz nagyon jó gyógyír. Összetételének köszönhetően a Manuka méz védőburkot képez, fertőtlenítő és antibakteriális szerepet tölt be, és segít a fájdalom enyhítésében és a torok gyulladásának csökkentésében.

A Manuka méz egy igazi segítséget jelent a köhögés esetén. Köptető és váladékoldó hatása révén csillapítja a köhögést

Fogyasztóink véleménye a Manuka mézről

“Ami a Manuka mézet illeti én sem hittem, amíg ki nem próbáltam. A kisfiamat havonta kétszer mandulagyullással kezeltük. Már két és fél hónapja fogyasztják a gyermekeim a Manuka mézet és immunitásuk erősődött.” Sarolta, Szeged

“Felső léguti fertőzésem volt. Kétségeim voltak, ennek ellenére mégis kipróbáltam a Manuka mézet. Bátran ajánlom mindenkinek. Tovébbra is fogyasztani fogom.” Edith Z., Jászberény

“A múlt évben nagyon csúnya arcüreg-gyulladással küzdöttem. 10 napos antibiotikumos kezelés után, a tüneteim nem enyhültek. Viszont 2 napos Manuka MGO 250+ kezelés után megszünt a fejfájásom, egy hét után már rendesen tudtam lélegezni. Csak ajánlani tudom. 7 éves kislányomnak is adtam reggelente egy kiskanálnyi Manuka mézet, így elkerülte a megfázást.” V.Ágnes, Nyíregyháza

3. A Manuka méznek erős antioxidáns hatása van

Sajnos környezetünk egyre szennyezettebb és bármennyire is igyekszünk elkerülni ezeket, nem mindig sikerül. A környezeti tényezők - például a szennyezés, a sugárzás, a dohányzás és a peszticidek - szabad gyököket eredményezhetnek. A szabad gyökök felelősek a szürkehályog, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a sejtek és az egész test elöregedési kockázatának növeléséért.

Az antioxidánsok azok a szerves vegyületek, amelyek hatástalanítják a szabadgyököket és ezek hatásait. Ezek egy részét friss gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával biztosíthatjuk szervezetünk számára, viszont ebbe a kategóriába tartozik a Manuka méz is.

A 2013-as malajziai Kebangsaan Egyetem tanulmánya kimutatta, hogy a Manuka méz megvédi a szervezetet a szabad gyököktől, erős antioxidáns hatása által. Így a Manuka méz nagyon fontos szerepet játszik az oxidatív stressz hatásainak a kezelésében, megelőzve az idő előtti öregedést és a szabadgyökök kialakulását.

Fedezd fel milyen immunerősítő méhészeti termékeket ajánlunk még!

Hogyan fogyasszuk a Manuka mézet?

A Manuka mézet kicsik és nagyok egyaránt fogyaszthatják, ugyanúgy lehet fogyasztani más típusú ételekkel kombinálva, mint bármely más mézet. A napi ajánlott adag 2-3 teáskanál méz, 30 perccel a főétkezések előtt. Nem ajánlott 3 éven aluli gyermekeknek.

Tehát, ha évszakváltáskor egy természetes és hatékony megoldást szeretnél, a Manuka mézre mindig számíthatsz.

Itt megtalálod a teljes Manuka MGO™ termékcsaládot. Próbáld ki és oszd meg velünk véleményed.

Ha további kérdéseid lennének a Manuka mézzel kapcsolatosan, kattints ide: KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK A MANUKA MGO™ MÉZRŐL

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17675558/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24880005
https://www.natureword.com/tag/Manuka-honey-immunity/
http://www.healthline.com/health/Manuka-honey#research3
https://www.thesuperfoods.net/Manuka-honey/5-benefits-of-Manuka-honey-in-bacterial-infections
http://healthyeating.sfgate.com/Manuka-honey-boost-immune-system-10669.html  
https://hu.wikipedia.org/wiki/Immunrendszer