Annak érdekében, hogy a méz rendkívüli tápértékeit és gyógyhatásait élvezhessük, ezt nyers formában kell fogyasztani. Itt megtalálod a válaszokat a leggyakoribb kérdésekre a természetes mézről! Tudd meg mi is pontosan a nyers méz és hogyan tudod megkülönböztetni!

Gyógyító tulajdonságainak köszönhetően a mézet még ősi idők óta használták élelmiszerként és gyógyszerként is. Viszont annak érdekében, hogy ne veszítse el rendkívüli tulajdonságait a mézet természetes, feldolgozatlan formájában kell fogyasztani.

Sajnos gyakran a nagy áruházak a jobb árak érdekében inkább hamisított mézzel töltik fel polcaikat, ami tápanyagok és a terápiás tulajdonságok szempontjából nem hasonlítható össze a természetes mézzel. Annak érdekében, hogy megtalálja a legfontosabb információkat, és hogy különbséget tudjon tenni a természetes méz és a hamis méz között, összegyűjtöttük a vásárlók kérdéseit és válaszoltunk mindegyikre.


A NYERS MÉZRŐL

 • Mi a nyers méz?

Az ApiLand mézeit természetes formájukban csomagoljuk, nem hőkezeltek, így megőrizve értékes tulajdonságaikat. Fontos tudnunk, hogy a méz kristályosodása egy természetes folyamat.

 • Kristályosodik a nyers méz?

Igen, a nyers méz kristályosodik, mivel ez a természetes folyamata a mézre jellemző. A virág eredetétől függően a kristályosodási folyamat lehet gyorsabb vagy lassabb, például az akácméz kristályosodik legnehezebben, pár hónap alatt vagy akár egy teljes év után. A kristályosodás gyorsasága függ a méz glükóz tartalmától, de egyéb katalizátoroktól is, például virágpor szemek és viaszrészecskék jelenlétől, amelyek a kristályosodás magjaként szolgálnak. A nyers méz tartalmazhat viasz darabkákat, virágport és propoliszt is, ezért ez gyorsabban kristályosodik.

 • A kristályosodott méz elveszíti tulajdonságait?

Nem, a kristályosodott méz ugyanolyan jó fogyasztásra, mint a friss méz. Mindegyik tápértéke és gyógyhatása megmarad.


Természetes méz VS. HAMIS MÉZ

 • Hogyan különbözteted meg a nyers mézet a hamis méztől?

A piacon széles választék és különböző márkák vannak, de sajnos, nem mindegyik méz 100%-ban természetes. Találhatunk a kereskedelemben a kemény cukrokból, glükózból, keményítőből, zselatinból stb. származó mesterséges mézet vagy feldolgozott, felmelegített és szűrt mézet, amit azért csinálnak, hogy ne kristályosodjon és hosszabb ideig maradjon folyékony. Van olyan méz is, amelyhez különböző szirupokat adtak hozzá, hogy nagyobb mennyiséget kapjanak. Ezek a típusú mézek nincsenek gyógyhatással szervezetünkre, mivel nem tartalmazza a méz természetes tápanyagait, sőt akár több kárt okozhatnak nekünk.

A labori analízis a legbiztosabb módszer a méz megvizsgálására, amely nincs kézügyben mindenki számára. Mégis vannak bizonyos egyszerű vizsgáló módszerek, amelynek segítségével megkülönböztethetjük a nyers mézet a hamistól.

Hogy segítséget nyújtsunk a méz megkülönböztetésére készítettünk egy infografikát a legfontosabb különbségekkel a nyers méz és a hamis méz között.


ApiLand-mez-infografika


Mentsd le az infografikát a telefonodra, hogy mindig kéznél legyen, ha segítségre van szükség, illetve küldd el barátaidnak is!


 • Mit kell tenned méz vásárlása előtt?

Bármilyen termék esetén, ennek megvásárlása előtt olvasd el figyelmesen a címkét, amely mindenképpen le kell legyen fordítva, ha a termék nem hazai. Következőket elemekre figyelj:

 • a címként megjelenített egyetlen összetevő a 100%-ban természetes méz kell legye

 • legyenek feltüntetve a tápanyagok, minőség megőrzési idő, tárolási körülményeket, a származási országot, a terméket értékesítő vállalat neve és adatai

 • ellenőrizd le, hogy melyek azok az intézmények, amelyek igazolják a termék minőségét és azt a tényt, hogy 100% -ban természetes • Jó helyi termelőtől vásárolni?

Azt ajánljuk, hogy csak olyan helyi termelőtől vásároljon, akit ismer és biztosítani tudja, hogy természetes nyers mézet árul, amelyet megfelelő körülmények között csomagoltak és tároltak. Léteznek olyan termelők is, akik annak érdekében, hogy minél több alapanyagjuk legyen hamisítják a mézet (hozzáadnak édesítőszereket, virágport, tartósítószereket, vagy indirekt módon hamisítják a mézet, amikor cukrot vagy glükózt adnak a méheknek).

Azt sem ajánljuk, hogy mézet vásároljon az út szélén vagy vásárokon, különösen nyáron, amikor a hőmérséklet nagyon magas, mivel 40° C feletti hőmérsékleten a méz elveszíti tápanyagait.


 • Honnan vásárolhatsz mézet, hogy biztos légy benne, hogy természetes?


100%-ban természetes nyers mézet és más méhészeti termékeket vásárolhat a www.apiland.hu-n vagy telefonon a 061 848 0339. Az ApiLand bio termékek a romániai ECOINSPECT által vannak igazolva, hogy természetes biotermékek.


A NYERS MÉZ HATÁSAI


 • Kiváló élénkítő a test számára

A nyers méz nagyon sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz: A, B, C, D, K vitamin, magnézium és kálium. Összetevőinek köszönhetően egy természetes energizálónak tekinthető, amelyet gyerekek, terhes nők és lábadozók is fogyaszthatják.

 • Egyensúlyban tartja az emésztési folyamatot

A nyers mézet ősidők óta használták gyomorproblémák kezelésére. Ez serkenti az emésztést, megelőzi az emésztési zavarokat és székrekedést, csökkenti a gyomorsavat és segít a gyomorfekély kezelésében.


 • Nyugtatja a köhögést

A nyers méz egy nagyon hatásos természetes orvosság a köhögés kezelésében, a torok fájdalmakra, a gégehurutra és torokgyulladásra. A méz köhögés elleni és köptető hatása összefüggésben áll ennek antibakteriális erejével.


 • Megszünteti a fáradtságot és az álmatlanságot

A nyers méz nyugtató hatással van a szervezetre, mivel segíti a fáradtság kiküszöbölésében. A méz glikogént szabadít fel a testben, ami egy nélkülözhetetlen anyag a test optimális működéséhez alvás közben. Egy pohár tejbe kever kiskanál méz segíteni fog a mélyebb alvás eléréséhez, mivel ez serkenti a melatonin termelését.


 • Segít fenntartani a bőr és a haj egészségét

A nyers méz egy gyakran használt összetevője a kozmetikai maszkoknak, mivel sok tápláló anyagot és antioxidánst tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a fiatalos és egészséges bőr és haj megjelenéséhez.


ALKALMAZÁSI MÓD


 • Hogyan fogyasszuk a nyers mézet?

1 és 3 év közötti gyerekeknek napi 2 teáskanál nyers méz ajánlott.

6 év feletti gyerekek maximum 8 teáskanál mézet fogyaszthatnak naponta.

Serdülőknek szüksége van a maximum 70g nyers mézre naponta, amely kb. 15 teáskanálnak felel meg. Felnőtteknek pedig maximum 100g nyers méz ajánlott naponta, tehát kb. 20 teáskanál.

A méz fogyasztható önmagában vagy teában, tejben, joghurtban, gyümölcslevekben stb.


 • Ajánlott a nyers méz gyerekeknek?

Ajánljuk a nyers méz és egyéb méhészeti termék fogyasztását 2 év felüli gyerekeknek.


 • Cukorbetegek fogyaszthatják-e a mézet?

Cukorbetegek esetén ajánlott orvoshoz fordulni tanácsért méz fogyasztása előtt.


 • Igaz, hogy a méz károssá válik a melegítése során?

A nyers méz több mint 80%-ban tartalmaz cukrokat (főleg fruktózt és glükózt). ). Amikor a mézet melegítjük ez a karamellizáció folyamatán megy keresztül, mint a cukor. Ennek a kémiai reakciók során egy olyan anyag szabadul fel, az úgy nevezett hidroxi-metil-furfurol (HMF), amely károssá válik, ha nagy mennyiségben fogyasztjuk. Ez az anyag minden cukrot tartalmazó termékben természetesen előfordul, ha ez melegítve van. A HMF mennyiség az élelmiszerekben, beleértve a melegített mézet is, túl kicsi ahhoz, hogy emberre mérgező legyen.


 • Használható a méz főzéshez?


A nyers méz felhasználható főzéshez, sütéshez különleges íze miatt, viszont, amikor ez 40 Celsius fok fölé van melegítve elveszíti tápanyagait és gyógyhatásait.TÁROLÁSI MÓD ÉS SZAVATOSSÁGI IDŐ


 • Hogyan kell tárolni a mézet?

A mézet jól lezárva, nedvességtől és fénytől óvott helyen tároljuk.


 • A méznek van szavatossági ideje?

Tudományosan bizonyított, hogy a méz az idő múlásával nem változik, viszont a hatályos európai szabályozás szerint a szavatossági időt fel kell tüntetni a címkén, amely általában 2-3 év. Tehát, a mi javaslatunk az, hogy a címkén megjelölt dátumig fogyasszák el a mézet.


Nem találtad meg a választ kérdésedre? Kérdezz itt


Források:

https://www.mybeeline.co/en/p/how-can-we-differentiate-100-pure-honey-and-adulterated-honey
http://healthyhabitshub.com/how-to-choose-the-best-honey/
https://www.motherearthliving.com/food-matters/tips-for-buying-best-honey