A légzési elégtelenség okai

Gyakori légzési betegségek - okok és tünetek

Miért nem hatékonyak az antibiotikumok a vírusok kezelésében?

A méz - természetes kezelési módszer a köhögés és megfázás gyógyításában

A propolisz - a kaptár legerősebb vírusellenes terméke

A méhpempő - a természetes immunserkentő

Légzési elégtelenségről beszélünk abban az esetben, amikor a vér nem szállít elég oxigént vagy amikor túl magas a  szén-dioxid tartalma. Az alacsony oxigénszint légzési nehézségeket okozhat és olyan érzést vált ki, hogy a tüdő nem tud belélegezni elég levegőt, a vér magas széndioxid tartalma pedig heves lézést vált ki. A légzési elégtelenségben szenvedő személyek gyakran álmosak, szívritmus zavarban szenvednek, nagyon izzadnak vagy akár el is veszítheti az eszméletüket. 

A légzési elégtelenség okai

Bármely egészségügyi probléma, amely károsítja a normál légzést így az a légzési elégtelenség oka. 

Ide sorolhatjuk az influenza, a megfázás, tüdőbetegségek (tüdőgyulladás, asztma, hörghurut, tüdőembólia, krónikus tüdőbetegség, covid-19), olyan betegségek, amelyek befolyásolják a légzést kontrolláló idegeket és izmokat (amiotróf laterális szklerózis, izomdisztrófia, gerincvelői sérülések), betegségek, amelyek befolyásolják a csontokat, a tüdő körüli szövetek és bordák károsodását okozzák, káros füst belégzése, alkohol vagy mérgező anyagok fogyasztása. 

Gyakori légzési betegségek - okok és tünetek

A légzőrendszer (orr - torok - tüdő) egy nyitott csatorna, amelyen keresztül baktériumok, vírusok juthatnak be a szervezetbe és amelyek a leggyakoribb légzőszervi betegségeket okozzák. A kisebb gyerekeket érinti  a leghamarabb, mivel az immunrendszerúk nincs eléggé kifejlődve ahhoz, hogy kellőképp felvegye ezek ellen a harcot. A tanulmányok azt mutatják, hogy a legtöbb gyermek évente átlagosan 6-8 alkalommal lesz náthás vagy influenzás, ezért a vírus legyőzése érdekében kiemelten oda kell figyelni a kellő folyadék fogyasztására és a megfelelő pihenésre.

Figyelem! Már 2008 óta, az Egyesült Államok Élelmezési és Gyógyszerügyi Hivatala felhívja a figyelmet arra, hogy a megfázás elleni gyógyszerek gyermekeknél való alkalmazása sok mellékhatással járhat. 

A leggyakoribb légzési problémák:

  • Influenza - ez a vírus izomfájdalmat, fáradtságot, köhögést, orrfolyást és lázat okozhat. A tünetek kb.5-7 napig tartanak. A kezeletlen influenza veszélyes lehet, mivel tüdőgyulladásba vagy más bakteriális fertőzésbe torkollhat.

  • Nátha - a felső légúti szervek fertőzése. Ez torokfájással, köhögéssel, tüsszentéssel, fejfájással, orrfolyással járhat. Mindezek mellett a nátha nem annyira agresszív az influenzához képest, a tüdőgyulladás kialakulásának az esélye nagyon kicsi.

  • Asztma - súlyos tüdőbetegség,ami köhögés, légszomj, mellkasi szorító érzés, zihálás vagy fulladás érzésében nyilvánul meg. Az asztmás rohamokat por belégzése vagy bizonyos allergének, mint például az állatszőr közelsége válthatja ki.

  • Arcüreggyulladás - olyan fertőzés, amely gyulladást okoz a szinuszokat beborító szövetekben. Orr és szem mögötti fájdalom, köhögés, fáradtság, néha hányinger és hányás is kísérheti. A szinuszok kitakarítása elengedhetetlen a tünetek csökkentése érdekében. 

  • Hörghurut - a hörgők gyulladása, amely tartós (3-4 hétig tartó) köhögésben nyilvánul meg, mellkasi fájdalom, hidegrázás, láz és torokfájás.

  • Koronavírus - a SARS vírus új törzse, amely fertőzéseket okoz a felső légutakban. Tünetei az influenza tüneteihez hasonló, viszont a légzési nehézségek sokkal kihangsúlyottabbak lehetnek. 


Mivel ez egy új vírus, még nincs 100% biztos oltás rá, viszont van pár megelőzési módszer, amit érdemes betartani: kezek és szájüreg higiéniája és az immunrendszer megerősítése. 


A járvány, amivel szembesülünk egy kihívás az egész világ számára, mivel nem csak az orvosi képességeket és korlátokat teszi próbára, de egy rejtély is az általunk alkalmazott megelőzési módszerekről. Mi abban hiszünk, hogy az immunrendszer megerősítése a legfontosabb megelőzési módszer, mivel mindenekelőtt a szervezetnek erőre van szüksége bármilyen vírus leküzdésében. 

Miért nem hatékonyak az antibiotikumok a vírusok kezelésében?

Az antibiotikumok olyan gyógyszerek, amelyek baktériumok és az általuk okozott fertőző betegségek leküzdésére használnak. A nátha vírus által okozott, amit semmilyen antibiotikum nem tud eltávolítani. Ezért, nátha esetén, inkább antivirális gyógyszerek/termékek, sok folyadék és C-vitaminban gazdag szuperélelmiszerek fogyasztása javasolt. A méhészeti termékek közül a legerősebb antivirális termék a propolisz oldat, amelyről itt olvashatsz, valamint a méz. Azt mondják, hogy napi egy kanál méz enyhítheti a megfázás tüneteit és csillapíthatja a köhögést. 


A méz - természetes kezelés a köhögés és megfázás gyógyításában

A nyers méz, a propolisz oldat és a tiszta méhpempő olyan bioaktív tulajdonságokkal rendelkező termékek, mint a polifenolok és a vitaminok. A polifenolok a méhészeti termékeknek antioxidáns, antimikróbiális, antivirális, gyulladásellenes és gombaellenes tulajdonságokat kölcsönöznek. 

E cikk legelején említett brit kutatók a British Medical Journal folyóiratban megjelent tanulmány azt mutatta ki, hogy a méz 36%-ban hatékonyabb a köhögés csillapításában, mint a gyógyszerek és 44%-ban csökkenti ennek súlyosságát a hidrogén-peroxid tartalmának köszönhetően. A méznek nyugtató hatása van a torokra,  csökkenti ennek irritációját és  a gyulladást, valamint megakadályozza a baktériumok elszaporodását. 

A méz fogyasztása gyógyszerként a fertőzések kezelésére csökkentheti az antibiotikumok használatát, valamint növeli az antimikrobiális rezisztenciát, nincs mellékhatása, nem károsítha a gyomor és a bél nyálkahártyáját (sút, táplálja is azt) és ez lehet az egészséges alternatívája a káros gyógyszereknek. Nem véletlenül, az Egyesült Királyságban 2018 óta hivatalosan el van fogadva a köhögés és a nátha mézzel való kezelése. 

A propolisz - a kaptár legerősebb vírusellenes terméke

A propolisz a méhek által a tűlevelűek rügyeiből gyűjtött komplex gyantás keverék, amelyhez saját enzimeket, garat nedvet, viaszt illóolajokat és virágport adnak. Mivel áthatolhatatlan, a méhek a kaptár béleléséhez használják, ezáltal megvédve ezt a penésztől, a baktériumok és vírusok behatolásával szemben. 

A propolisz fő alkotóelemei tehát a fenolos vegyületek, flavonoidok és antioxidánsok, amelyek alapján fejleszti antimikrobiális, gyulladáscsökkentő, antivirális, sőt daganatellenes hatását is. A propolisz működésének mechanizmusa a vírusok gátlása és a vírusszaporodás folyamatának megszakítása. 

Az emberek már az ókorban felfedezték előnyeit és gyógyászati célokra kezdték használni. 

Mivel egy olyan termék, amely természetes viaszt tartalmaz, a propoliszt oldószeres tisztításnak kell alávetni. A legjobb oldószer a propolisz feloldására az alkohol, ezért készül a legtöbb propoliszos oldat alkoholos változatban. Vannak azonban propolisz esszenciájú vizes oldatok is, de ezt az esszenciát is alkohol segítségével vonják ki.

Íme két fontos aspekus, amit szem előtt kell tartani, amikor propolisz oldatot keresünk:

  1. A propolisz koncentrációja az oldatban ne haladja meg a 30%-ot

  1. A propolisz viasztól való tisztítási százaléka  a lehető legmagasabb kell legyen.

Az ApiLand propolisz oldat 20%-ban tartalmaz propoliszt , viszont a viasztól való tisztítás 95%-os, ami hatékonyabbnak bizonyul, mint egy 30%-os oldat amely nincs olyan jól megtisztítva a viasztól és az esetleges szennyeződésektől.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a propolisz erős ANTIVIRÁLIS termék, amely sokféle vírusra  képes hatni, mint amilyen a HSV-1, HSV-2, az influenza A és B vírusa. 

A méhpempő - a természetes immunserkentő

Az immunserkentők növelik a szervezet immunvédelmét sejtszinten. Más szóval, támogatják az immunrendszert segítvén reagálni a kórokozók fenyegetésére. A szuper élelmiszereknek immunserkentő hatásuk van és főleg a gyermekek  fejlődésben lévő immunrendszerének megsegítése céljából ajánlottak, az idősek, valamint azok számára akiknek az életritmusuk gyors és sztresszes.

A tiszta méhpempő fehérjékből, lipidekből, szénhidrátokból és ásványi anyagokból, antibakteriális és antioxidáns aktivitású tápanyagokból áll. Ha nincsenek is klinikai vizsgálatok a méhpempő jótékony hatásai megerősítésére, sokan úgy gondolják, hogy profilaktikus hatást fejt ki és gyógyászati célokra használják számos betegség esetén, többek között néhány krónikus betegség kezelésére is. 

Amíg a kutatók tudományosan nem bizonyítják a méhpempő jótékony tulajdonságait, figyelembe vesszük azok véleményét, akik ezt a terméket cukorbetegség kezelésére, a koleszterinszint csökkentésére, szívproblémák kiküszöbölésére, vérnyomás szabályozására, stressz csökkentésére, immunerősítésre, gyulladások és a kemoterápia negatív hatásainak csökkentésére, az energia és a vitalitás visszanyerésére, a memória javítására sikeresen használták  úgy gyerekek, mint felnőttek számára. 

A természet mindig nyújtott megoldásokat egészségügyi problémáinkra. Nagyszüleink mindig nagyon jól tudták ezt és alkalmazták is a természet adta gyógymódokat. Bazsalikomos- vagy hagymateával kezelték a légúti fertőzéseket. Az echinacea, az eukaliptusz, a kurkuma és a gyömbér ugyancsak hatékonyak. A méhészek és a méhészeti termékek ismerői azonban a méhkaptárban keresik a gyógyírt.

A méhészeti termékek annyira komplexek, hogy minden olyan fontos tápanyagot tartalmaznak, amelyek szükségesek a szervezet megfelelő működéséhez, ezek lehetnek a leghatékonyabb étrend kiegészítők, amelyek erősítik a szervezetet és pajzsként működnek a légúti fertőzéseket kiváltó fertőzésekkel szemben. 

Források: 

https://www.chiesi.ro/arii-terapeutice/afec-iuni-ale-aparatului-respirator/

https://medlineplus.gov/respiratoryfailure.html#:~:text=Respiratory%20failure%20is%20a%20condition,carries%20it%20to%20your%20organs.

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/dth.13780#dth13780-fig-0001

https://www.webmd.com/cold-and-flu/cold-guide/antibiotics-colds#1

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5549483/

https://www.melidava.ro/articole/post/propolis-proprietati-actiuni-utilizare-partea-1

https://www.cochrane.org/CD007094/ARI_honey-acute-cough-children

https://www.dailymail.co.uk/health/article-8641173/Honey-beats-antibiotics-curing-colds-Study-shows-effective-medication.html

http://www.fao.org/3/w0076e/w0076e14.htm#:~:text=The%20initial%20concentration%20of%20propolis,complete%20extraction%20at%20higher%20concentrations.

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/08923970701690977?journalCode=iipi20