Habár kevésbé ismert, a méhkenyér ugyanolyan figyelemre méltó tulajdonságokkal rendelkezik, mint a nyers virágpor vagy a tiszta méhpempő. A méhkenyér különösképpen méregtelenítő kúrákban fejti ki jótékony hatását, mely sok esetben természetes gyógymód, hisz serkentheti az anyagcserét és segíthet a felgyülemlő méreganyagok eltávolításában. Az emésztés szabályozásában és szervezetünk egészségének fenntartásában. Komplex összetételének köszönhetően a méhkenyér rengeteg pozitív hatással lehet szervezetünk egészségének megőrzésében. Ezek részletezése a továbbiakban olvasható. 

Tartalom:

  • Mi a méhkenyér?

  • Kémiai és tápanyag összetétel

  • A méhkenyér jótékony hatásai

              Kiváló segítség a méregtelenítésben
           Májvédő hatás
           Vérszegénység csökkentő hatás
           Serkenti az emésztőrendszer megfelelő működését
           Antioxidáns, immunizáló és energizáló hatás
  • Hogyan fogyasszuk a méhkenyeret?

  • Vannak-e ellenjavaslatai a méhkenyérnek?

  

Mi a méhkenyér?

A méhkenyér, a méhek alap eledele, ezért is nevezik a méhek kenyerének. A kaptárban természetes körülmények között erjesztett virágpor. A méhek a virágport a kaptárba viszik és a lép sejtjeibe ürítik, ahol ezt egy kis mézzel és különböző enzimekkel keverik, ezután viasszal leszigetelik. A kaptárban található mikroorganizmusok, a hőmérséklet és a páratartalom hatására a virágpor egy sor biokémiai átalakuláson megy keresztül, majd 3 hónap természetes erjedés után méhkenyérré formálódik.

A méhészek csak nagyon kis mennyiségben vonnak ki méhkenyeret a lépből, hogy ne befolyásolják a méhek étkezését. Gyűjtése körülményes és csak akkor történik, amikor az erjedés befejeződött.

A méhkenyér színe sárgás-barna vagy rózsaszín, a virágtól függően, amelyről a méhek a virágport szedték, íze pedig édes-savanykás.

olvasd el:  ÜNNEPEK UTÁNI TERMÉSZETES MÉREGTELENÍTÉS MÉHKENYÉRREL

Kémiai és tápanyag összetétel 


A méhkenyér számos tápanyagot tartalmaz, amelyek nélkülözhetetlenek az emberi szervezet számára. Egy különösen komplex és jótékony hatású szuper élelmiszer. 

Habár összetétele a virágporhoz hasonló, a méhkenyér ennél értékesebb tulajdonságokkal rendelkezik, a magas vitamin, tejsav, enzim és ásványi anyag illetve egyszerű cukor tartalmának köszönhetően.
A méhkenyér kémiai összetétele a következő: 35% szénhidrátok (glükóz, szacharóz, dextrin, cellulóz), 1-6% lipidek (lecitin, zsírsavak) és karotinoidok (200-875  mg/kg A-provitamin),  1,7g/kg E vitamin, 6-200 mg/100g C vitamin.

Ez a csodálatos természetes élelmiszer tartalmaz még enzimeket, aminosavakat (hisztidint, triptofánt, metionint, fenilalanint, valint, cisztint, arginint, glutaminsavat), amelyek antibiotikum hatásúak. Természetes hormonok, ásványi anyagok és nyomelemek: nátrium, kálium, nikkel, titán, vanádium, króm, foszfor, cirkónium, berillium, bór, cink, ólom, ezüst, arzén, ón, gallium, stroncium, bárium, urán, szilícium, alumínium, magnézium, mangán, molibdén, réz, kalcium, vas.

A méhkenyér jótékony hatású összetételét nehéz lenne bármilyen más természetes termékkel összehasonlítani.

 

A méhkenyér jótékony hatásai

A méhkenyér kúraszerű fogyasztása segíthet a szervezet méregtelenítésében, hozzájárulhat a máj regenerálódásához, az emésztés stimulálásához és a bélflóra helyreállításához.

A méhkenyér a vérszegénységben szenvedőknek is nagy segítség lehet, úgy ahogy az  alacsony immunitás vagy vérkeringési problémákkal küzdőknek egyaránt. Íme jótékony hatásai közül a legfontosabbak:

 

Kiváló segítség a méregtelenítésben

A méregtelenítés a szervezetben a méreganyagok semlegesítésének és eltávolításának természetes folyamata, amely hozzájárul az emésztési folyamatban résztvevő szervek és a bélrendszer tisztításában.

A méhkenyér a szervezet méregtelenítésének hatékony szövetségese lehet. Magas szelén tartalmának köszönhetően, elősegítheti a méreganyagok eltávolítását, az emésztést és a máj regenerálódását. 

A méhkenyér különösen emésztőrendszeri problémákkal küzdőknek ajánlott: székrekedés, enterokolitisz, bélflóra helyreállítása illetve vastagbél betegségek esetén.

Sikeresen használják méregtelenítő programokban speciális központokban vagy táborokban. Mivel mélyreható, de ugyanakkor szelíd méregtelenítést biztosít.

A méhkenyér kúra ugyancsak jótékony hatással van fogyókúra előtt is.

 

A méhészeti termékek egészségre gyakorlot tulajdonságait dr. Ștefan Stângaciu, orvos és nemzetközi apiterapeuta , api-punktúra, api-nutrició és apifitoterapeuta is megerősíti:

A méhészeti termékek nagyon gyors hatása a méregtelenítéshez kapcsolódik, ami rendszerint egy-két hét után jelentkezik a termékek megfelelő fogyasztása esetén. Mivel a méhészeti termékek különféle mechanizmusok révén gátolhatják a méreganyagokat vagy felgyorsítják távozásukat a szervezetből. Például, vannak olyan személyek, akik egy adott termék fogyasztása után azt tapasztalják, hogy a székletük lágyabb illetve gyakoribb volt, ezért úgy vélik, hogy nem tolerálják a terméket. 
Valójában ez a méreganyagok távozásának a jele. Általában ez a méregtelenítő reakció az első három napban következik be.

 

Májvédő hatás 

A máj testünk legkomplexebb szerve, több mint 500 funkciójával nélkülözhetetlen az élethez. Elemzi az összes elfogyasztott ételt és eldönti ennek felhasználható részeit (vitaminok és nélküzhetetlen mikroelemek), miközben kiküszöböli azt, ami nem hasznos, beleértve a méreganyagokat is.

méhkenyér képes támogatni a máj megfelelő működését, időben hozzájárulva a regenerálódásához. A tanulmányok során megerősítették, hogy a méhkenyér megakadályozhatja a máj megbetegedését és segíthet ennek kezelésében, különösen jó eredményeket elérve a steatózisban (zsíros máj), akut és krónikus hepatitisben, valamint cirrózis (májzsugorodás) esetében. 
Egy 1976-ban 110 krónikus hepatitisben szenvedő betegen végzett vizsgálat kimutatta, hogy  egy 30 napos kúra 30 gramm méhkenyérrel vagy egy 90 napos nyers virágpor kúra normalizálhatja a vér albumin/globulin arányát a vérben.
 

A máj, amely egy nagyon nagy, nehéz és sűrű szerv, nem regenerálódik túl könnyen, időre van szüksége, ezért ajánlott a méhészeti termékek hosszú távú fogyasztása, mint például: a méhkenyér, a nyers virágpor és a méhpempő, mivel ezek kiváló szerkezetű anyagok, fehérjék, aminosavak, növényi zsírok, szénhidrátok, ásványi anyagok, polifenolok, stb.” 
Dr. Ștefan Stângaciu


Vérszegénység csökkentő hatás

A vérszegénységgel és az energia hiánnyal küszködők számára a méhkenyér valódi segítség, mivel biztosítja a szervezet számára szükséges összes esszenciális aminosavat, oligo proteint és nyomelemet, amelyek a hemoglobin előállításához szükségesek. A hemoglobin normalizálása a vérszegénység eltünéséhez vezethet. 
Egy tanulmányban megfigyelték, amelyben 20 vérszegénységben szenvedő felnőtt és gyermeket elemeztek, hogy egy hónapos kúra alatt, amelyben kizárólagosan csak méhkenyeret fogyasztottak háromszor naponta, mint étrendkiegészítő és más gyógyszeres kezelést nem folytattak, megállapították, hogy egészségi állapotuk és étvágyuk jelentősen javult a kezelés alatt és élénkebbé váltak. Mi több, csökkent a fejfájás, a gyengeség, a szédülés és a fáradtság eltűnt. A bőr nem tűnt annyira sápadtnak, a hemoglobinszint és az eritriciták száma növekedett.

A tanulmány konklúziója, hogy a méhkenyér megfelelő természetes kezelés lehet a vérszegénység kezelésére.


 
Serkenti az emésztőrendszer megfelelő működését 

Megállapítást nyert, hogy a méhkenyér jótékony hatással van az emésztőrendszeri rendellenességek kiküszöbölésében, a krónikus székrekedéstől kezdve, az enterokolitiszon át a szabálytalan béláthaladásig és a vastagbél megbetegségéig.
A méhkenyér csökkentheti a gyomor savtartalmát, szabályozza a bélmozgást és biztosítja a vastagbél megfelelő működését.

A méhkenyér összetételében lévő probiotikumok elősegítik a bélflóra regenerálódását, amely alapvető szerepet játszik az emésztési folyamatban és képviseli immunrendszerünk túlnyomó részét.

Méhészeti termékek fogyasztása után első benyomásra a gyors, energikus, fiziológiai, funkcionális hatások érezhetőek, azaz javul a belső szervek működése. Például a bélmozgás helyreállítása, nagyon gyorsan észlelhető. Ezt követően, pár héttel és hónappal később, teljes szerkezeti regenerálódás állhat be.” Dr. Ștefan Stângaciu

 

Antioxidáns, immunizáló és energizáló hatás

Az  összetételében lévő antioxidánsoknak köszönhetően, a méhkenyér hozzájárulhat a szabadgyökök eltávolításához a szervezetből, ezáltal fenntarthatja az egészséget és növelheti az élettartamat.

S. Kowalski és M. Markiewicz 2017-ben egy tanulmányt készít “A méz tulajdonságai propolisz és méhkenyér hozzáadásával” témában, amely igazolja, hogy a méhkenyérnek van a legerősebb antioxidáns hatása a három méhészeti termék közül.
A vitamin és ásványianyag-komplex, az antibiotikum, antimikrobiális és probiotikum tartalom segíthetik az immunrendszer erősítését valamint az egyes vírusok vagy baktériumok okozta fertőzések megelőzését.

Ezen kívül, a méhkenyér fogyasztása növelheti a szervezet energia szintjét és a jó közérzetet, csökkentve a fáradságot.

Olvasd el: MINDEN AZ IMMUNRENDSZERRŐL ÉS A MÉHÉSZETI TERMÉKEKRŐL

Koleszterinszint csökkentő hatás 

A megnövekedett koleszterinszint felelős a lerakódásokért a vérerek belső falán, ami a atherosclerosis-nak nevezett patológiai folyamat. Amikor ezek a lerakódások a véráramlás hatására lebomlanak, vérrögök jelenhetnek meg, amelyek aztán agyvérzéshez vezethetnek.
A tanulmányok kimutatták, hogy a
 méhkenyér jótékony szerepet játszik a vér koleszterinszintjének csökkentésében.

2010-ben dr. Kassaynko 12 hetes klinikai vizsgálatot végzett, amelyben méhkenyér kúrát alkalmazott felnőtt betegek diszlipidémia kezelésére. Ennek eredményeként a koleszterinszint 11,4 %-kal csökkent. Ugyanazon mennyiségű méhkenyér 12,5%-kal csökkentette a triglicerid szintet.

  

Hogyan fogyasszuk a méhkenyeret maximum hatékonysággal?

A maximális hatékonyság elérése érdekében, ajánlott évente legalább két 6 hetes kúra. A méhkenyér egész éves fogyasztása hosszú távú jótékony hatást fejthet ki.

 

Ajánlott napi adag:

GYERMEKEK: 1 kiskanál (3 gramm)/nap,

FELNŐTTEK: 1 evőkanál (5-10 gramm)/nap.

A kúra elején fogyasszunk kisebb adagot, ami fokozatosan növelhető, amíg elérjük az ajánlott napi adagot.
A méhkenyeret 30-45 perccel étkezés előtt/után fogyasszuk**, és a jobb felszívódás érdekében, minél többet tarsuk a szájban, nyelv alatt.

**A felszívódás jobb, ha a méhészeti termékeket éhgyomorra fogyasztjuk, viszont koncentráltak, ezért egyeseknek emésztési zavart vagy gyomor kellemetlenséget okozhatnak. A szervezet saját toleranciáját személyre szabottan kell kitapasztalni.  

Nagyon fontos, hogy kellőképpen hidratáljuk a szervezetet, mivel a méhészeti termékek koncentráltak és ahhoz, hogy emészthetőek legyenek és a mikroszkopikus komponensek szétválljanak, elegendő vízre van szükség. Ezért tanácsos egy pohár testhőmérsékletű vizet inni 15 perccel  a méhészeti termék fogyasztása előtt vagy azzal egyidejüleg.” Dr. Ștefan Stângaciu

A méhkenyér fogyasztása kimondottan ajánlott gyermekek számára is, mivel kiegészíti a vitaminok és fehérjék bevitelét. Egyes esetekben, a napi ajánlott adag növelhető az apifitoterapeuta ajánlásával.
Az édesebb ízek kedvelőinek ajánljuk a méhkenyér mézben keveréket, eképpen a méz erősíti a méhkenyér tulajdonságait. Termékkínálatunkban megtalálod az elkészített méhkenyér mézben terméket, amely az apróra darált méhkenyér és a legfinomabb nyers méz keveréke.

Úgy a méhkenyér, mint a többi méhészeti termék könnyen beilleszthető étrendünkbe. Íme 7 ötlet méhészeti termékekkel készült reggelire, amiből ihletet meríthetsz.

 

Vannak-e ellenjavqslatai a méhkenyérnek? 

A méhészeti termékek nagy előnye, hogy a szervezet általában nagyon jól tolerálja azokat, és nem rendelkeznek a gyógyszerekkel szemben támasztott ellen javallatokkal. Kivételt képeznek allergiát vagy egy bizonyos méhészeti termék intoleranciája. Az ajánlás az lenne, hogy azok, akiknek már volt allergiás reakciójuk vagy bármilyen ételre, gyógyszerre vagy egyéb anyagokra allergiásak, óvatosan és fokozatosan kezdjék el a méhészeti termékek fogyasztását kiemelt odafigyeléssel az első napokban. A lehető legalacsonyabb adaggal indítva.
Például egy szemet felhígítunk egy pohár vízben, alaposan összekeverjük, és ebből a keverékből egy-két teáskanállal fogyasztunk. Ez biztosítja a termék nagyon magas hígítását, ami ha esetleg számunkra allergén, így megmutatja, hogy mi a szervezet toleranciája a termékkel szemben. Minden nap egy szemmel lehet növelni az adagot, amíg elérjük azt a szintet amit a szervezet jól tolerál.” Dr. Stefan Stângaciu

A méhkenyér az egyik legösszetettebb és leghasznosabb természetes gyógymód, önmagában tartalmazva a test megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen tápanyagok nagy részét. Ezért annak érdekében, hogy ezt te is élvezhesd és ugyanakkor terápiás hatásai is megmutatkozhassanak fontos, hogy a méhkenyér fogyasztását bevezesd a mindennapi étkezési szokásaidba. 

Fedezd fel az ApiLand teljes méhkenyér kinálatát!


Forrás:

https://healthywithhoney.com/what-are-the-health-benefits-of-bee-bread/
https://www.beepods.com/bee-pollen-vs-bee-bread/
https://figshare.com/articles/Functional_properties_of_honey_supplemented_with_bee_bread_and_propolis/4738255
http://digital-library.ulbsibiu.ro/dspace/bitstream/123456789/996/5/2014-Dostetean%20%28Abalaru%29%20Cornelia%20Carmen_ro.pdf
http://antenasatelor.ro/fermier-in-romania/agrotehnica/15511-pastura-
https://www.apicultorul.com/articol-pastura-si-beneficiile-acesteia