Természetes segítség a Helicobacter pylori kezelésében

A Helicobacter Pylori (H. Pylori)-val való fertőzés eléggé gyakori, a világ népességének ⅔-át érinti. Ez a baktérium olyan emésztőrendszeri problémákhoz és gyomor betegségekhez vezethet, ami egy életen át kísérhet. Kiküszöbölése a szervezetből nehézkes, mivel a H.Pylori rezisztenciát fejleszt ki különböző antibiotikummal szemben. Ezért feltétlenül szükséges egy olyan természetes gyógymódot találni, ami hatékony segítséget nyújthat a fertőzés elleni harcban.

A Manuka méz az egyik legjobb gyógymód a Helicobacter Pylori kezelésében. A kutatások és tanulmányok azt bizonyítják, hogy a Manuka méz egyedi antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, ezért tartják erős szövetségesnek a baktérium- és gombás fertőzések széles köre elleni küzdelemben, mint amilyen például: a Helicobacter Pylori, a Staphylococcus aureus, a Streptococcus faecalis vagy az E.coli.

Mielőtt megismerné, hogyan tudja esetleg kezelni a Helicobacter Pylori fertőzést Manuka mézzel, tudjon meg többet erről a baktériumról, a fertőzés okozta tünetektől és terjedésének módjáról. 

 

TARTALOM:

Mi a Helicobacter Pylori?

Hogyan terjed a Helicobacter Pylori?

A Helicobacter Pylori tünetei

A Helicobacter Pylori kezelése

A Manuka méz antibakteriális hatása

A Manuka méz jótékony hatásai a Helicobacter Pylori baktérium kezelésében


Mi a Helicobacter Pylori?

A Helicobacter Pylori egy specifikus emberi baktérium, amely megfertőzi a gyomor és a bélrendszer nyálkahártyáját. Csak az emberi gyomor nyálkahártyáján képes szaporodni, inaktív formában azonban az állóvizekben, a földön, egyes állatok (pl. majom, macska, kutya) szervezetében évekig életképes maradhat. 

Ez a rezisztens baktérium, felelős lévén a gyoromhurutért, a fekélyekért és más gyomorproblémák megjelenéséért.

 

Nem minden Helicobacter Pylori baktériummal fertőzött embernél okoz gyomorfekélyt, egyeseknél enyhe vagy akár teljesen tünetmentes. A Helicobacter Pylori tehát önmagában nem jelenti azt, hogy mindenképpen megbetegszünk, de lényegesen hozzájárulhat a kór kialakulásához, felerősíti a környezeti, genetikai és életmóddal összefüggő tényezőket. 

Akár hogy is nézve ha nincs kezelve, bizonyos esetekben nagyon súlyos betegségekhez is vezethet, mint például: krónikus gasztritisz, gyomorfekély, nyombélfekély, limfóma (nyirokcsomó daganat), gyomorrák.

 

Hogyan terjed a Helicobacter Pylori?

Az orvosok évtizedekig úgy gondolták, hogy a fekélyeket a stressz, a dohányzás, a fűszeres ételek, illetve más egészségtelen szokások okozzák. Amikor a tudósok 1982-ben felfedezték a Helicobacter Pylori-t egyuttal rájöttek arra is, hogy ez okozza a legtöbb esetben a gyomorfekélyt.

 

A Helicobacter Pylori legtöbbször olyan országokban vagy közösségekben fordul elő, ahol nincs vagy hiányos az ivóvíz- illetve szennyvízrendszer. Így, a nem megfelelő higiénia és a rossz életkörülmények megkönnyítik a baktérium terjedését. A Helicobacter Pylori baktériummal való fertőzés a szennyezett víz, a piszkos kéz, a nyál vagy más testnedv kontaktusa által terjed.

 

A helyes kézhigiénia és a megfelelő táplálkozás, különösen a gyakori gyümölcs- és zöldség-, illetve a magas C-vitamin bevitel megvédhet a Helicobacter Pylori fertőzés ellen. 

 

A Helicobacter Pylori tünetei

A szervezetbe való bekerülése után, a Helicobacter Pylori baktérium tovább terjed, évekig is ott lapulhat, mielőtt a tünetek megjelennek. Számos esetben  ez a baktérium nem okoz semmilyen problémát, de vannak olyan esetek is, amikor a gyomor gyulladását okozza, az úgynevezett krónikus gasztritiszt, amely kezeletlenül gyomorfekéllyé is fajulhat. 

A tanulmányok kimutatták, hogy a Helicobacter Pylori baktériummal fertőzött emberek közül 10-ből 7 esetben gyomorfekélyt vált ki, másrészt 10-ből 9 embernél nyombél fekélyt okoz, felelős lévén a gyomordaganatok 60-90%-áért.

A gyomordaganat illetve a limfóma meglehetősen ritka, a Helicobacter Pylori-val fertőzöttek csupán 1%-ánál okoz ilyen súlyos problémát.

A Helicobacter Pylori fertőzés tünetei a következők lehetnek: 

 • Gyomorégés illetve fájdalom

 • Hasi fájdalom, ami fokozódik, amikor a gyomor üres

 • Hányinger

 • Hányás

 • Puffadás érzés

 • Étvágytalanság

 • Hirtelen megmagyarázhatatlan fogyás.

 

Ha a tünetek továbbra is fennállnak, illetve olyan jelek mutatkoznak, amelyek nyugtalanítanak, mint például a lentebb felsoroltak közül egy vagy több, azonnal orvoshoz kell fordulni:

 • Súlyos és tartós fájdalom a has illetve gyomor tájékán

 • Nyelési nehézségek

 • Sötétvörös, illetve fekete széklet, vérnyomokkal

 • Véres hányás.

 

Helicobacter Pylori kezelés

A Helicobacter Pylori fertőzés kezelése nehézkes és hosszadalmas, mivel ez a baktérium könnyen antibiotikumokkal szembeni rezisztenciát fejleszt ki és a visszaesés gyakori. A hagyományos kúra számos antibiotikumot és más savlekötő  gyógyszert tartalmaz, amelyeket helytelenül adagolva növeli a kialakuló rezisztencia esélyét, ami még nehezebbé teszi a fertőzés kezelését, nem beszélve az vele együtt járó mellékhatásokról. 

Éppen ezért, egyre többen a természetes gyógymódját keresik ennek a fertőzésnek a végleges kiiktatására, aminek az egyik leghatékonyabb eszköze a Manuka méz. De mi az a Manuka méz?

 

A Manuka méz egyedi a világon, a csakis Új-Zéland honos Manuka fa virágának (Leptospermum scoparium) nektárjából állítják elő a szorgos méhek. Ez a méz különleges gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik, és a legfrissebb kutatások azt bizonyítják,  hogy teljesen szokatlan antibakteriális és antivirális hatásokkal rendelkezik, ami alkalmassá teszi a gyógyászati felhasználásra.

 

”A gyomorfekélyem miatt kezdtem fogyasztani a Manuka mézet, a hatása pedig rendkívüli volt, nem kellett többet szedjem az antibiotikumot.” G. Zsombor, Sopron

 

A Manuka méz antibakteriális hatása

A Manuka méz természetes formában magas Metilglioxál (MGO™) tartalommal rendelkezik, egy olyan hatóanyag, ami teljesen szokatlan antibakteriális erővel látja el. Ezen kívül az enzimek hidrogén-peroxidot termelnek, amely felelős a méz antibiotikus tulajdonságaiért és ezzel az egyik legerősebb természetes antibiotikumok közé rangsorolt. 

 

Viszont nem mindegyik Manuka méz ugyanolyan hatékony, mert ennek terápiás erejét a MGO™ komponens jelzi, a Manuka méz egyedi faktora.

Minél magasabb az MGO™ színt, annál erősebb az antibakteriális tulajdonsága. Ezek szerint:

 

Manuka méz bemutató video ApiLand

 

Manuka MGO™ 100+ karbantartási színt

Javasolt az immunrendszer támogatására, enyhe és rövid távú megfázások és torokfájások esetén.

 

Manuka MGO™ 250+ Középszint

Bakteriális és gombás fertőzések esetén ajánlott. Tanácsos kúraszerűen 3 kiskanál méz naponta, ezután fenntartó kezelésként 1 kiskanállal folytatható napi szinten.

 

Manuka MGO™ 400+ Magas aktivitási szint

Különösen ajánlott akut vagy krónikus állapotok esetén, amelyeket korábban még nem kezeltek, vagy amelyeknek magas rezisztenciát produkálnak a kezelésekkel szemben.

 

Manuka MGO™ 550+ Maximális szintű aktivitás

Nagyon ellenálló fertőzések esetén ajánlott.

 

MGO™ egy bejegyzett márka és csak az Új-Zélandi tanúsított és engedélyezett laboratóriumok által függetlenül vizsgált méz hordozhatja ezt a címkét, amely elismeri gyógyászati tulajdonságait. 

 

 

Tudj meg többet az új-Zélandi Manuka mézről!

A Manuka méz jótékony hatásai a Helicobacter Pylori baktérium kezelésében

 

A Manuka méz olyan antibakteriális hatással rendelkezik, amely nem található meg más mézben. 

Olyan erős antibakteriális, antimikrobiális, antivirális, antioxidáns, antiszeptikus, gyulladásgátló és gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik, amely rendkívül hatékonyan támogathatja az immunrendszert és segítséget nyújthat az egészségügyi problémák széles skáláján.

 

A Manuka méz a legerősebb ismert természetes antibiotikum, amely esetenként akár 50-szer nagyobb hatékonysággal rendelkezik, mint a hagyományos antibiotikumok. Ezen tulajdonságai miatt a Manuka méz bizonyult hatékonynak a Helicobacter Pylori kezelésében.

 

Fedezd fel a Manuka méz 7 jótékony hatását

 

 1. Antimikrobiális hatás

A Manuka méz gátolhatja a baktériumok és mikrobák széles körének fejlődését, ezért nagyon hatékony olyan törzsek elleni harcban, amelyek ellenállóak a különböző antibiotikumokkal szemben. 

Tanulmányok támasztják alá, hogy a Manuka méznek a nem-peroxid antibakteriális hatása a metilglioxál (MGO™) enzim jelenlétének köszönhető, amely nagyon magas koncentrációban található a Manuka virág nektárjában.

 

Ez azt mutatja, hogy a Manuka méz egy erős mikrobaellenes szer, és ezen tulajdonsága segíthet megelőzni, illetve hasznunkra válhat  a Helicobacter Pylori fertőzés elleni harcban. 

 

 1. Bakteriosztatikus tulajdonságok

A bakteriosztatikus vegyület megállíthatja a baktériumok növekedését és megakadályozhatja a terjedését,ezzel elkerülve a fertőzést.

Megfigyelések szerint, a Manuka méz olyan fitokémiai anyagokat és antibakteriális tényezőket tartalmaz, amelyek megállíthatják a Helicobacter Pylori baktérium fejlődését. Vagyis ez arra utal,  hogy a Manuka méz megakadályozza a baktériumok növekedését azáltal, hogy gátolja a növekedési ciklust, így a baktériumok már nem képesek szaporodni a gyomorban.

 1. Baktericid hatás

Egy gyógyhatású méz baktériumölő tényezőinek a tulajdonságairól folytatott vizsgálat szerint megállapítást nyert, hogy a Manuka méz megtartja baktericid tulajdonságát (amely elpusztítja a baktériumokat), még a metilglioxál komponens tulajdonságainak semlegesítése után is. Később ezt a vegyületet defensin-1-ként azonosították.

Így a Manuka méz nem csak hidrogén-peroxidot és metilglioxált tartalmaz, hanem bizonyos fehérjéket és összetevőket, mint például a defensin-1, amelyek megerősítik a méz tulajdonságait a baktériumok, például a Helicobacter Pylori elpusztításában.

Olvasd el cikkünket a Manuka méz és az immunrendszerre gyakorolt hatásairól

 1. Megakadályozza a baktériumoknak a gyomorban lévő sejtekhez történő tapadását 

A Helicobacter Pylori baktérium megtapadhat a gyomorban lévő sejtekben, ami gyomor gyulladást (gasztritiszt) okozhat. Idővel, a Helicobacter Pylori fertőzés növelheti a gyomor- és nyombélfekélyek kockázatát. 

A Manuka méz viszkozitása (sűrűsége) réteget képez a baktériumok körül, megakadályozva ezeknek a gyomorfalhoz való megtapadását. Eképp, a Manuka méz csökkentheti a gyomorfal károsodásának az esélyét és megakadályozhatja a gyomorfekélyt. Tehát a Manuka méz megállíthatja a Helicobacter Pylori baktérium fejlődését azáltal, hogy megakadályozhatja annak befészkelését a gazdasejtbe.

 

 1. Gyógyíthatja a gyomorfekélyt

A Manuka méz nemcsak a baktériumok elpusztításával akadályozza meg a Helicobacter Pylori fertőzést, hanem a gyomor nyálkahártyájának megóvásával is, amely képes lehet csökkenteni a baktériumok aktivitását és gyógyíthatja a gyomorgyulladását vagy a kialakulandó gyomorfekélyt. Antioxidáns tulajdonságai miatt a Manuka méz gátolta a lipid peroxidációs folyamatot, így fekélyellenes hatással rendelkezik.

 

 1. Antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságok

A Manuka méz serkentheti az immunrendszert és javítja a különféle immunológiailag aktív anyagok kiválasztását, amelyek a baktériumok elpusztításában játszanak szerepet a szervezet természetes védekező mechanizmusának aktiválásával. Ezek az anyagok segíthetik a hámszövet gyógyulását és megakadályozhatják ennek további romlását. 

A Manuka méz antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai segíthetik a baktériumok által termelt mérgező anyagok kiküszöbölését, miközben javíthatják az emésztést.

 

Összefoglalva, a Manuka méz nemcsak csökkentheti a baktériumok aktivitását hanem  harcol is a Helicobacter Pylori fertőzés ellen, mindeközben stimulálva az immun komponensek a baktériumokra gyakorolt hatását is. Meghívunk, hogy próbáld ki az ApiLand által forgalmazott MGO™ Manuka mézet és oszd meg velünk véleményed és tapasztalataid. 

 

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11218379

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3074916/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20228250/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4685122/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1294271/pdf/jrsocmed00089-0013.pdf