Aggódsz a családod egészségéért a parlagfű allergia miatt? Okod is van rá, hisz több ezer magyar szenved évente a parlagfű allergia okozta tünetek által. Egy természetes és hatásos ellenszere az allergiáknak a nyers virágpor. Tudd meg, hogyan segíthet a nyers virágpor a parlagfű allergia megelőzésében és kezelésében!

Habár a tavaszt vélik a legtöbb allergiával járó évszaknak, mivel akkor virágzik a legtöbb növény, a nyár végi időszak az az idő, amikor bekövetkezik az egyik legkomolyabb allergia - a parlagfű allergia. Európában nagyából 33 millió embert érint a parlagfű allergia, ebből Magyarország az egyik legjobban érintett.  

Az egyik leghatásosabb gyógymód a parlagfű allergiára a nyers virágpor. A nyers virágpor a méhek által gyűjtött virágpor a virágok porzóiból és ez az ő táplálékforrásuk, így a begyűjtött virágpor minőségétől függ a méhcsalád energiája és védekező képessége.

Összetételének köszönhetően a nyers virágpor nagyon hasznos a emberi szervezet számára és a szél által sodor virágporral ellentétben ez nem okoz allergiákat, sőt segít ezek megelőzésében és kezelésében. Tanulmányok során kiderült, hogy a rendszeres nyers virágpor fogyasztás 40%-kal képes csökkenteni az allergiás tüneteket.

Mielőtt megtudnád, hogyan előzheted meg és kezelheted a parlagfű allergiát tudd meg mi is a parlagfű és melyek az allergia tünetei.


Mi a parlagfű?A parlagfű (Ambrosia artemisiifolia), tévesen vadkender a fészkesek (Asteraceae) családjába, annak Ambrosia nemzetségébe tartozó gyomnövényfaj. Egyik legismertebb gyomnövényünk, mezőgazdasági és humánegészségügyi kártétele rendkívül jelentős. A parlagfű Magyarország szántóföldjein és egyéb bolygatott területein évről évre óriási számban jelenik meg, ami a növénytermesztésben jelentős többletköltségeket, termésveszteséget, a humánegészségügyben pedig erőteljes allergiás tüneteket idézhet elő az arra érzékenyeknél.

A parlagfű július vége és szeptember vége között virágzik, így ez az időszak az, amikor az általa okozott allergia megjelenik. Mivel a szél által sodort virágpor okozza a tüneteket, a legmagasabb virágpor koncentráció a levegőben reggel van, illetve esők után.


Melyek a parlagfű allergia tünetei?


A parlagfű allergia tünetei hasonlóak más allergiák tüneteihez, amelyek nagyon zavaróak:

  • gyakori tüsszentés
  • viszketés orrnál és szemnél
  • bedugult orr
  • orrfolyás
  • piros szemek


Sok allergiás személy hajlamos az asztmás megnyilvánulásokra is: légszomj, köhögés, zihálás.

A parlagfű allergiát csak orvos állapíthatja meg a felsorolt tünetek alapján, laboratóriumi elemzésekkel kiegészítve.Hogyan előzheted meg, illetve kezelheted a parlagfű allergiát nyers virágporral?


Az allergiákat a szél sodorta virágpor okozza, vagyis az úgy nevezett anemofil virágpor. Ez különbözik a méhek által összegyűjtött virágportól, amit entomofil virágpornak nevezünk. A méhek nem gyűjtik a szél sodorta virágport, mivel ez toxikus anyagokat is tartalmaz. Azonban azt, amit összegyűjtenek nagyon tápláló és kutatások szerint hatékony az allergia elleni küzdelemben.


Olvasd el ezt is Mi a nyers virágpor és mire jó?


Az allergiák akkor jelennek meg, amikor a szervezetünk reagál egy allergén anyagra, antitesteket létrehozva. A virágpor allergiák esetében, amint a mikrospórák bevannak lélegezve a légzőrendszerben lévő antitestek egyből reagálnak és harcba lépnek az idegen anyagokkal. Ez meghatározza a hisztamin szintézist, amely egy alapvető kémiai vegyület, értágító szereppel, ami irritálja a szöveteket, így allergiás tüneteket okoznak (tüsszögés, vörös szem, viszkető orr vagy szem stb.).


A nyers virágpor csökkenti a hisztamin szintet, az allergiás gyógyszerek célpontja. A rendszeres nyers virágpor fogyasztása 40%-kal enyhíti az allergiák tüneteit, mivel szisztematikusan csökkenti az érzékenységet az anemofil virágporral szemben.  A Denver-Coloradoból származó Dr. Leo Conway arról számolt be, hogy betegei 94 százalékánál az allergia tünetek teljesen megszűntek nyers virágpor fogyasztása után. Ezáltal a nyers virágpor használható, mint természetes és hatásos kezelés parlagfű allergia ellen.


apilandAz allergiára érintettek, közöttük orvosok is, ajánlják a nyers virágpor használatát, főleg abban az esetben, ha a klasszikus kezelés nem volt hatásos, mivel a légzőszervi megbetegedések széles skálájára is felhasználható.


Egy angol-amerikai kutatás kimutatta, hogy a vér immunglobulin E koncentrációjában mért allergiás reakció fordítottan arányos az E-vitamin fogyasztásának szintjével.  Következésképpen minél több természetes E-vitamint fogyasztunk, annál jobban csökken az allergiás reakció. Így magyarázható az a tény, hogy a nyers virágpor, amely egy természetes E vitaminforrás, akár 40% -kal csökkenti az allergiás reakciókat a virágpor allergia szezon előtt és közben.


Emellett a nyers virágpor számos vitamint, enzimet és alapelemeket tartalmaz, amelyek más természetes tápanyagban ritkán fordulnak elő. Így elmondható, hogy a nyers virágpor egy természetes ellenszer, amely mindenki számára elérhető és nem csak kezeli az allergia által okozott tüneteket, de megelőzheti is ezeket, illetve erősíti immunrendszerünket.


Tudj meg többet: Méhészeti termékek a tavaszi fáradtság és allergiák ellenHogyan kell fogyasztani a nyers virágport?


A nyers virágport önmagában, illetve joghurttal vagy gyümölcssalátával fogyaszthatjuk a nap első felében.

Az ajánlott napi adag gyermekek számára 1 teáskanál/nap (5 g) és felnőtteknek pedig 1 evőkanál/nap (15 g). A minél jobb hatás érdekében, ajánlott 7 hetes kúrákat tartani, évente kétszer: tavasszal és ősszel. A nyers virágpor fogyasztható az év bármely szakában korlátozás nélkül.

Itt találsz 7 receptet egy egészséges reggelihez mézzel, virágporral és méhkenyér.


Kötelezően fagyasztóban tárolandó, -5ºC és -18ºC közötti hőmérsékleten. A nyers virágpor fagyasztón kívül, felbontatlan csomagolásban 5 napig őrzi meg minőségét. A felbontás után 10 napig tárolható hűtőben, anélkül, hogy értékes összetevőinek hatása csökkenne.


Fedezd fel az ApiLand nyers virágpor széles választékát!