A tavaszt mindig az allergiák évszakának tekintettük. A természet újra életre kel, a fák és a növények virágoznak, a szél pedig sodorja a pollent, ami az orrunkba és szemünkbe jutva gyulladásos reakciót okoz, ettől pedig kitágulnak az erek és egyre fokozódik a váladék az orrnyálkahártyában.

 

A légzőszervi allergia egyéb tünetei:

  •        Az orr duzzanata, állandó tüsszögés
  •        A szem vörössége, égése, viszketése
  •        Sípoló légzés és nyák képződése a tüdőben.

 

Fontos!

Az anemofil pollenre való allergia nem veszélyezteti az életet. Ezek az allergiák csupán kellemetlenségek, amelyeken enyhíteni tudunk vagy ami ellen küzdeni tudunk a nyers virágpor fogyasztásával.

 

Mi lehet a magyarázat? Hogyan segíthet a nyers virágpot küzdeni az allergia ellen?

 Mindenek előtt tudni kell, hogy két fajta virágpor létezik : Az anemofil virágpor, amelyet a szél sodor és az entomofil, amelyet a méhek gyűjtenek. A tavaszi allergiákat csak az anemofil virágpor okozza.

A hisztemin szint a felelős a szervezetünk allergiás reakciójáért – egy olyan vegyület amit a szevezetünk termel vagy amelyhez bizonyos élelmek fogyasztásával is bevihetünk a szervezetünkbe. Koncentráltam megtalálható a hisztamin a sajtokban és az erjesztett ételekben.

Amikor a hisztamin koncentráció magas, megjelennek az allergiák. Ezért, minden allergia elleni gyógyszer célja a hisztamin szint csökkentése.

Minden méhészeti termék közül a nyers virágpor az, amelynek megvan ez a sajátossága és éppen ezért csökkentheti az allergiák által okozott kellemetlenségeket.

 Leo Conway gyógyszerész (Colorado) kísérleteket végzett a nyers virágpor hatékonyságának bizonyítására az allergiás nátha elleni küzdelemben, amely 94%-os javulást eredményezett betegei körében.

 Ekképp bebizonyította, hogy önmagában megelőzés céljából vagy kezelésként más allergia elleni gyógyszerekkel együtt fogyasztott nyers virágpor csökkentheti a hisztamin szintet, ezzel segítve az allergia tüneteinek enyhülését.

  

Milyen nyers virágport válassz?

 Az ApiLand termékpalettáján megtalálod a nyers virágporok színes választékát, azaz pontosabban 9 fajta Bio vagy hagyományos változatot. Ezeknek van pár közös jellemzőjük: természetes probiotikumok, energiával látják el a szervezetet és erősíthetik az immunrendszert. Viszont, a virág eredetétől függően, egyedi előnyökkel is rendelkeznek. Például: a vadrózsa nyers virágpor a belek mozgásának szabályozása által megakadályozhatja a vastagbél gyulladását, a fűzfa nyers virágpor segíthet a prosztata megfelelő működésében, a szilva nyers virágpor viszont egyensúlyban tarthatja az emésztőrendszert stb.

 Az anemofil allergiákkal szembeni küzdelemben választhatsz egy, a méhecskék által tavaszi virágokból gyűjtött nyers virágport: alma, fűzfa, vadrózsagalagonya vagy szilva. Viszont a leginkább ajánlott a vegyesvirág nyers virágpor, mivel ez az összes tavaszi nyers virágpor keveréke és ennek köszönhetően széles hatásspektrummal rendelkezhet.

  

Meddig tart egy nyers virágpor kúra vagy az allergia tüneteinek enyhítése/kezelése? 

Általában minimum 7-8 hétig ajánlott egy nyers virágpor kúra. Egy szemecske elfogyasztásával kezdődik, majd fokozatosan emelhető az adag amíg elérjük a napi 15 gramm felnőtt adagot, illetve a napi 5 gramm gyermek adagot.

 Amikor szervezetünk állandó és ellenőrzött allergéneknek van kitéve, ezt az immunrendszer megszokja, megtanulja, hogy ne reagáljon túlzottan a pollen részecskékkel való találkozásra, amelyek önmagukban ártalmatlan anyagok.

 

Egy év leforgása alatt minimum 2 nyers virágpor kúra ajánlott, tavasszal és ősszel. Azonban szükséges a kúra az allergia szezonhoz való alakítása, hogy ezt az időszakot megelőzően megtörténjen a deszenszibilizálás

 A deszenszibilizáló terápia időtartama személyenként változó, és nagymértékben függ a megtett kiegészítő adjuváns intézkedésektől, például a különböző tüneti kezeléstől vagy az etimológiai kezeléstől - a biológiai antitest terápiától.

 Kívánunk egy egészséggel és energiadús, allergiamentes tavaszt!

 


Forrás:

https://elitelv.com/doctors-corner/common-springtime-illnesses/

https://community.aafa.org/blog/tips-for-coping-with-spring-allergies

https://www.apiland.ro/blog/sanatate/remedii-apicole-pentru-astenia-de-primavara-si-rinita-alergica

https://www.alphega-farmacie.ro/afectiuni/desensibilizarea-in-cazul-alergiilor-512/

https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/alergiile-de-primavara