Úgy az apifitoterapeuták mint a klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy a méhészeti termékek sikeresen megállják a helyüket a cukorbetegek étrendjében is mivel, meglepő módon vagy sem, enyhítik a betegség tüneteit. Fedezd fel, melyek a méhészeti termékek jótékony hatásai cukorbetegség esetén és hogyan ajánlják a szakemberek ezek fogyasztását e tekintetben!

 A cukorbetegség, ez a krónikus anyagcsere-betegség, a vércukorszint megnövekedésével nyilvánul meg, manapság egyre jobban elterjedt betegség, úgy nevezett modernkori népbetegségként. A táplálkozás és az életmód kiemelten fontos szerepet játszik a probléma kialakulásának megelőzésében és ellenőrzésében.

Hogyan találják meg a méhészeti termékek a helyüket a cukorbetegek étrendjében? A szakemberek szerint ez egyáltalán nem bonyolult és a hatás minden bizonnyal jótékony. Az egészséges életmód könnyen követhető, ha figyelembe veszünk néhány egyszerű szabályt. 


TARTALOM

  • A cukorbetegség okai és annak típusai

  • A méhészeti termékek és a cukorbetegség

  • A tiszta méhpempő

  • A propolisz

  • A nyers virágpor és a méhkenyér

  • A nyers méz
A cukorbetegség okai és annak típusai

A cukorbetegség akkor tör felszínre, amikor a hasnyálmirigy már nem választ ki inzulint vagy túl keveset termel ahhoz, hogy a vérben lévő glükózt energiává alakítsa át.  Ebben az esetben a vércukorszint nem csökken a normál szintre, hanem továbbra is nagyon magas érték szinten marad.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) elismeri a cukorbetegség három fő formáját: 1. típusú, 2. típusú és terhességi cukorbetegség. A leggyakoribb az 1. típusú és a 2. típusú cukorbetegség.

Az 1. típusú cukorbetegség gyakran gyermekkorban fordul elő és inzulinfüggő cukorbetegségnek is nevezik. Ez egy autoimmun betegség, amely azért fordul elő, mert a szervezetben lévő ellenanyagok megtámadják a hasnyálmirigyet. Így ez már nem lesz képes inzulint termelni, egy hormon, ami elengedhetetlen a glükóz energiává történő átalakításának folyamatában. A betegség ezen formája genetikai hajlam miatt fordulhat elő, vagy a hasnyálmirigy béta-sejtjeiben kialakult betegségek eredményeként, amelyek normális körülmények között inzulint termelnek. 

A 2. típusú cukorbetegség a leggyakoribb, amely a betegek több mint 95%-át teszi ki. Általában felnőtteknél, de elhízásban szenvedő gyermekek és serdülőknél is előfordulhat. A betegségnek ezt a formáját nem-inzulinfüggő cukorbetegségnek is hívják.  

2. típusú cukorbetegség esetén a hasnyálmirigy nem termel elegendő inzulint, vagy a a szervezet sejtjei inzulinrezisztensek. Ebben az esetben inzulinrezisztenciáról van szó - a szervezet sejtjei nem reagálnak erre a hormonra, nem tudják felhasználni a glükóz megfelelő feldolgozására. Az ilyen típusú cukorbetegség esetén az elhízás a leggyakoribb.

A terhességi cukorbetegség a várandósság ideje alatti vizsgálatokon felfedezett emelkedett vércukorszintet vagy csökkent glükóztoleranciát jelent (cukortűrő képesség). Várandósság ideje alatt, sok olyan hormon termelődik az édesanyák szervezetében, amelyek inzulinnal ellentétes hatásúak. Ha ekkor nem tud lépést tartani a megnövekedett igénnyel a hasnyálmirigy inzulintermelése, kialakul a szénhidrát-anyagcsere zavara. A méhészeti termékek és a cukorbetegség

 Méhészeti termékekre gondolva, az első dolog, ami eszünkbe jut, az a méz! És mivel a méz általában ellenjavalt a cukorbetegek diétájában, az édes íz és a glükóz szint miatt, hajlamosak azt hinni, hogy minden méhészeti termék tilos a cukorbetegségben.

Ez egy helytelen állítás. Az apifitoterapeuták és a klinikai vizsgálatok, azt bebizonyítják, hogy a méhészeti termékeket sikeresen be lehet vezetni a cukorbetegek étrendjében is mivel, meglepő módon enyhíthetik a betegség tüneteit.

Olvasd tovább a cikket, hogy megtudd dr. Ştefan Stângaciu (orvos és nemzetközi apiterapeuta, api-punktúra, api-nutrició és apifitoterapeuta) javaslatait a méhészeti termékekkel kapcsolatban.

 

A tiszta méhpempő

A tiszta méhpempő a méhkirálynő exkluzív eledele és ez a oka annak, hogy 50-szer többet él, mint a többi dolgozó méh. A természet ennek a terméknek a csodálatos összetételében tartalmazza azokat a szükséges tápanyagokat, amelyek hozzájárulnak az egészség és a vitalitás fenntartásához és a szervezet regenerálódásához.

Mivel figyelemre méltó terápiás hatással rendelkezik, amit laboratóriumi és klinikai vizsgálatok tanúsítanak, a tiszta méhpempő kúra egy hatékony és természetes gyógymódja lehet a cukorbetegség kezelésének. Megfigyelték, hogy a tiszta méhpempő fogyasztása a vércukorszint viszonylag rövid időn belül történő javulásához vezethet, és elkerülheti annak rendkívül veszélyes ingadozásait.
Ezen kívül a tiszta méhpempő hatása még hosszú ideig megmarad a kúra befejezése után is.

De hogyan magyarázhatók a méhpempő jótékony hatásai?

A tiszta méhpempő összetételében a 18 aminosav, számtalan vitamin, ásványi- és más aktív anyag között találhatók olyan peptid anyagok, amelyek inzulinszerű hatásúak, valamint számos olyan vegyület, amelyek stimulálják a hasnyálmirigy inzulinszerű szekrécióját és aktiválják a celluláris inzulinreceptorokat. Tehát azt mondhatjuk, hogy a tiszta méhpempő képes a vércukorszintet szabályozni azáltal, hogy támogatja a glükóz zsírrá való átalakulását, amelyek aztán energia tartalékként vannak tárolva.


A szisztematikus vizsgálatok kimutatták, hogy a tiszta méhpempő hasonló aktivitással rendelkezik, mint az inzulin. Nemrégiben a németországi Justus Liebig egyetemi kórház orvosainak egy csoportja megfigyelésen alapuló kutatást végzett egy 20-as létszámú cukorbeteg önkéntes csoporton.  A szakemberek elvégeztek egy szokásos glükóztolerancia-tesztet, amelyet 20 gramm tiszta méhpempő szájon át történő bevétele előtt és után is végrehajtottak. A kutatók megállapították, hogy a tiszta méhpempő bevétele után 2 órával a vércukorszint mind a 20 önkéntesnél jelentősen csökkent.

 A tiszta méhpempő jótékony hatással van a cukorbetegségben, felgyorsítja az anyagcserét és fokozza a szervezet antioxidáns képességét. Ezenkívül fenntartja a mentális egyensúlyt, amely legtöbbször hiány állapot a cukorbetegek körében. Ugyancsak támogatja a szív- és érrendszert, az idegrendszert, valamint a vese funkciókat is, ezzel ellensúlyozva a cukorbetegség súlyos esetleges mellékhatásait.

Itt olvashatsz többet a méhpempőről A propolisz

Az ősi civilizációk ideje óta antimikróbiális gyógyszerként használt propolisz, a méhek által a fák rügyeiből és fiatal ágaiból gyűjtött gyantából előállított anyag. A propolisz különleges tulajdonságai elsősorban a flavonoidokban gazdag tartalmának köszönhető, erős antioxidáns, gombaellenes és antibakteriális hatásaival egyetemben. 

Az apifitoterapeuták szerint a propolisz nagyon hatékony lehet a cukorbetegségre, a vércukorszint és a lipémia csökkentése által. A propolisz hatása közvetlenül az endokrin hasnyálmirigy Langerhans-szigeteinek a βéta-sejtjeiben nyilvánul meg, amelyeket inzulintermelésre stimulálnak. Kimutatták, hogy az összetételében található flavonoidoknak köszönhetően, a propolisz erős antioxidáns hatással rendelkezik, azaz fokozott hatékonyság a szabadgyökök eltávolításában. Eképp a propolisz fogyasztása akkor is hatásos, ha a cukorbetegségben előforduló szövődményekre gondolunk: diabéteszes retinopátia, a szájüreg sérülése vagy fertőzése stb. A propolisz megelőző és gyógyító hatással lehet a cukorbetegséggel járó komplikációkkal szemben. 
 

Fedezd fel a propolisz 7 jótékony hatását 

„A propolisz oldat az egyik kedvenc termékem, mivel sokoldalúan lehet használni. Segített már gyulladás, megfázás, fertőzés esetében, ezért otthonunkból sosem hiányzik.” Bernadett, Eger

 

A nyers virágpor és a méhkenyér

A nyers virágpor az a finom por, amely a virágok porzójában alakul ki és amit a méhek szorgosan összegyűjtenek, összekeverik saját mirigy-váladékokkal és elviszik a kaptárba, ahonnan a méhészek gyakran összeszedik és azonnal mélyhűtőbe teszik, hogy ez megtarthassa jótékony hatását és tápanyag tartalmát.  

A méhkenyér ugyancsak virágpor, viszont ez a méhek által erjesztett a kaptár körülményei között. A nyers virágporhoz hasonlóan, a méhkenyér egy rendkívüli szuperélelmiszer, amely biztosítja a szervezet számára szükséges tápanyagot.

„Azért szeretem a nyers virágporokat, mert könnyen alkalmazhatóak a mindennapokban és számos jótékony hatással bírnak.” Laura, Kecskemét

olvasd el MI A NYERS VIRÁGPOR ÉS MIRE JÓ?

A nyers virágpor és a méhkenyér B-vitaminban gazdagok, amely fontos szerepet játszik a szénhidrátok anyagcseréjében. A B-vitaminok, főleg a B1, jótékony hatást gyakorolhatnak a diabéteszes neuropátiák megelőzésében és kezelésében. A B-vitaminokban és karotinoidokban gazdag nyers virágpor és méhkenyér hozzájárulhatnak a neurológiai és okuláris komplikációk elleni küzdelemhez. 

A C-vitamin a nyers virágpor és a méhkenyér összetételében is jelen van, valamint az antioxidánsok és a kálium, amelyek elősegíthetik a vércukorszint csökkentését, ugyanolyan hatással rendelkeznek, mint az inzulin.
Mi több, a nyers virágpor és a méhkenyér segíthet a szervezet méregtelenítésében, támogathatja a májat és normalizálhatja a koleszterin- és triglicerid szintet, ily módon ellensúlyozva a cukorbetegek számára előírt szintetikus gyógyszerek káros hatásait. 

 

Tudd meg többet a méhkenyér 10 terápiás hatásáról 

Gyógyító tulajdonságaik miatt, az apifitoterapeuták úgy vélik, hogy ezeket a méhészeti termékeket cukorbetegek is fogyaszthatják.

“A cukorbetegek nyugodtan fogyaszthatják a nyers virágport, mivel az ajánlott napi adag nagyon kicsi. Ha egy nagyon édes virágpor lenne és nagyon nagy mennyiségben fogyasztva, akkor esetleg lehetnének némi problémák. A szokásos mennyiségnél, 60-80-100 gramm/nap nem lehet gond, főleg, hogy a nyers virágpor nem mind édes.” dr. Ștefan Stângaciu, orvos és nemzetközi apiterapeuta, api nutricionista és apifitoterapeuta és a Romániai Apiterapeuta Szövetség elnöke.

 

A nyers méz

A méhek által a virág nektárból készített nyers méz nem csak egy univerzális gyógyír, egy ízletes édesítőszer, hanem egyedülálló tápanyagforrás is. Magas szénhidrát-, vitamin-, ásványi anyag-, enzim- és antioxidáns-tartalmának köszönhetően, a nyers méz egy nagyon értékes élelmiszer, mivel mindenekelőtt javasolt az idős korúak, gyermekek, terhes- vagy szoptató nők, sportolók étkezésébe iktatni. A nyers méz fogyasztása a cukorbetegek által a szakemberek vita tárgyát képezi. Noha a nyers mézet az orvosok a leggyakrabban tiltják, továbbra is bekerülhet a cukorbetegek étrendjébe, kezelő orvos vagy apifitoterapeuta felügyelete mellett. Alacsonyabb glükóz tartalommal cukorbetegek számára is megfelelő választék lehet a nyers akácméz vagy a nyers gesztenyeméz. Nagyon fontos viszont, hogy a termék 100%-an természetes legyen, jó minőségű, nyers , azaz ne legyen hőkezelt.

 Tudd meg hogy tudod megkülönböztetni a hamisított mézet a valódi nyers virágméztől!

“A nyers virágporhoz hasonlóan, a nyers méz is fogyasztható cukorbetegek által, de itt van egy kis trükk, ha mondhatjuk így. Arra kell figyeljen a cukorbetegségben szenvedő személy, hogy naponta állandó mennyiségű szénhidrátot vigyen be a szervezetbe, amennyit a diabéteszes orvosa szab meg. Ezért az a megoldás, hogy minden kiskanál méz elfogyasztása esetén a méz szénhidrát-egyenértékét le kell vonni az aznapi bevivendő szénhidrát összértékéből. Például, hogy egyen egy szelet kenyérrel kevesebbet. Ha megtörténik ez a csere, akkor nem lehet semmiféle probléma és így bárki, aki cukorbeteg fogyaszthat méhészeti termékeket.” Dr. Ștefan Stângaciu

A nyers méz jótékony hatású lehet, főleg az I. típusú cukorbetegek esetében, akiknél hipoglikémia rohamok alakulnak ki közvetlenül az inzulin beadása után. A közvetlenül asszimilálódó cukrok (glükóz és fruktóz) hozzájárulása miatt a nyers méz, jól kiszámított egyszeri adagokra osztva, segíthet újra egyensúlyba hozni a vércukorszintet.  

“ ...le kell döntenünk egy mítoszt, azaz hogy a cukorbetegek nem ehetnek mézet! Ez egy nagy tévedés! Vannak tudományos tanulmányok, amelyek azt mutatják, hogy a mézet fogyasztó cukorbetegeknél sokkal kevesebb komplikáció merül fel, mint azoknál, akik nem fogyasztanak mézet. Nem vakulnak meg, nem szenvednek retinitis-ben, nincs probléma a lábukkal, sebek, neurológiai problémák, nem híznak el, nem lesznek szív- és érrendszeri betegségek, stb... Miért? Mert mindenki csak az édesre gondol -glükóz, fruktóz -. De a méz sok  tápanyagot tartalmaz, amire a szervezetnek szüksége van. Ha megfelelően támogatjuk a szervezetet, a lehetséges szövődményeket könnyebben tudjuk ellenőrzés alatt tartani.” Dr. Ștefan Stângaciu


Tehát, a méhészeti termékek nem csak hogy megengedettek a cukorbetegek étrendjében, hanem jótékony hatással is vannak a betegség tüneteinek enyhítésében, valamint a cukorbetegséggel járó szövődmények (szemészeti, neurológiai, szívrendszeri, dermatológiai, vénás, vese, fertőzések stb.) megelőzésében és enyhítésében. 

 

*A méhészeti termékek fogyasztása cukorbetegség esetén nem gyógyítják azt, csupán enyhíthetik a tüneteket. Az információkat a legjobb szándékkal ismertettük, tájékoztató jelleggel jelennek meg és nem helyettesíthetik a képzett orvos tanácsát vagy előírását.

 

Források:

Az Apiland által készített riport dr. Stefan Stangaciuval, orvos és nemzetközi apiterapeuta, api-punktúra, api-nutrició és apifitoterapeutaés a Romániai Apiterapeuta Szövetség elnöke.

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3237204/ 

https://www.apiland.ro/blog/sanatate/laptisorul-de-matca-si-diabetul 

http://www.saptamanamedicala.ro//articole/Diabetul 

https://www.curademiere.ro/rolul-produselor-apicole-in-diabetul-zaharat/

https://www.webbeteg.hu/cikkek/cukorbetegseg/6008/a-terhessegi-cukorbetegseg